Vozači BMW-a inače su na lošem glasu, a sada su istraživanja to i potvrdila

Generalizirati u zaključcima obično nije dobro, ali kada oni dolaze iz istraživanja, onda ih se može koliko-toliko ozbiljno shvatiti. Anketa jednog portala otkrila je koju marku automobila najčešće voze osobe s većim psihopatskim tendencijama

Poznato je da se u prometu ne ponašaju svi jednako, au javnosti prevladava mišljenje da vlasnici snažnih i bržih automobila obično iskazuju i razne psihičke poremećaje, u manjoj ili većoj mjeri. Posebno su na lošem glasu obijesni vozači BMW-a – od toga da ne uključuju žmigavce, preko toga da snažne BMW-e obično voze “tatini sinovi”. Ne, ima li u tome uopće istine i može li se tako, paušalno, generalizirati?

— tekst slijedi nakon oglasa —

Britanski je portal Usporedba starog automobila na ovu temu proveo istraživanje. Odabrali su čak 2.000 vozača i dali im psihotest, koji otkriva znakove psihopatije, kao što su površni šarm, narcistički poremećaj ličnosti ili nedostatak kajanja i krivnje. K tome, pitali su ih i kakve točno automobile voze, pa su iz dobivenih rezultata izvukli zanimljive zaključke.

Onaj mali psihopat…

Na ljestvici psihopatskih poremećaja, koja se kreće od 0 do 36, najveću ocjenu (12,1) postigli su vozači BMW-a. To je gotovo dvostruko više od prosječnog rezultata (6,6). Slijede ih vozači Audija, zatim Fiata, Mazde i Honde – što možda i nije u skladu s uvriježenom percepcijom javnosti. Na dnu ljestvice, kao osobe s najmanje psihopatskih karakteristika, nalaze se vozači Seata, Kije i Škode.

zvonio Marka vozila Prosječni rezultat psihopatije (max. 36)
1 BMW 12.1
2 Audi 11.7
3 Fiat 7.0
4 Mazda 6.4
5 Honda 6.3
6 Ford 6.1
7 Mercedes-Benz 5.9
8 Citroen 5.8
9 Volkswagen 5.4
10 Hyundai 5.3
11 Renault 5.3
12 Ostali 5.3
13 Volvo 5.2
14 Nissan 5.0
15 Peugeot 4.8
16 Toyota 4.7
17 Vauxhall (Opel) 4.7
18 SJEDALO 4.3
19 dođi 4.2
20 Škoda 3.2

Ne, marke vozila nisu jedino što je ovo istraživanje uspoređivalo s karakteristikama osobnosti vozača. Tu je i npr. vrsta pogona. Iznenadit će vas, a možda i ne, da su prosječnu ocjenu od čak 16 na ovom testu zabilježili vozači električnih automobila, zatim vlasnici hibrida, a tek potom vozači dizelaša i benzinaca.

U korelaciju s poremećajima ličnosti dovedene su i boje vozila. Najveći rezultat na psihopatskom testu imali su u prosjeku vlasnici zlatnih vozila (12,7), što se zaista ne čudi. Slijede smeđa, zelena i crna, dok je na začelju crvena boja.

I na kraju – možda i najočekivaniji rezultat. Na istom psihotestu daleko viši rezultat imali su vlasnici personaliziranih registarskih pločica (13,8), od onih koji na vozilima imaju obične tablice (5,3). Vidite li, dakle, električnog BMW-a zlatne boje je perosnaliziranim pločicama, bježite glavom bez obzira.

Napominjemo i kako se u prosjeku niti za jednu skupinu vozača u ovim rezultatima ne može reći da su klinički gledano “psihopati” – ta je mogućnost rezervirana tek za one s rezultatima 19 i više, dok je vrlo vjerojatno tek kod rezultata viših od 27.

Više o temiIzvor:Bug.hr