Argentinsko regulatorno tijelo za vrijednosne papire odobrilo bitcoin futures indeks

Argentinski regulator za vrijednosne papire odobrio je bitcoin futures indeks koji će debitirati na burzi Matba Rofex. Terminski ugovor počet će trgovati u svibnju, a burza tvrdi da će biti prvi regulirani bitcoin futures indeks u Latinskoj Americi.

Nacionalna komisija za vrijednosnice (CNV), regulator za vrijednosne papire u zemlji, odobrila je indeks bitcoin futures kao dio strateškog inovacijskog programa. Program inovacija, koji je pokrenut u prvom tromjesečju 2022., usmjeren je na stvaranje prostora za javno-privatnu suradnju za razvoj novih i kreativnih proizvoda na tržištu kapitala.

Bitcoin futures ugovor temeljit će se na cijeni bitcoina koji pružaju različite subjekte u zemlji. Sve trgovine bit će podmirene u nacionalnoj vrijednosti, a trgovci će morati polagati argentinske pezose putem bankovnog prijenosa.

Za pružanje i korištenje platnih usluga u zemlji, mjenjačnica koja pruža te ugovore mora osigurati da ima važeći ugovor s registriranim pružateljem platnih usluga sa Središnjom bankom Argentine.

Regulirani bitcoin futures indeks ponudio bi kvalificiranim investitorima siguran način da steknu izloženost bitcoinu u transparentnom i reguliranom okruženju. Istodobno, CNV je od burze Matba Rofex zatražio i uključivanje upozorenja koja upozoravaju na rizike povezane s takvim financijskim instrumentima.

Argentina se bori s visokom inflacijom, a mnogi građani okrenuli su se bitcoinu kako bi ublažili učinke. Volumen trgovanja bitcoinom u zemlji također je dosegao nove najviše razine uslijed rastuće inflacije.

Nedavni prijedlog zakona koji je predložilo Ministarstvo gospodarstva pokupio je građane da prijave svoju kripto imovinu i pokupi ih ​​poreznim olakšicama. Tijekom ove godine južnoamerička nacija zauzela je pro-krip

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr