Bijela kuća oštro osudila novi zakon o pobačaju: “Ekstreman je i opasan”

Bijela kuća osudila je novi zakon kojim se zabranjuje početak nakon šestog tjedna trudnoće koji je u četvrtak prihvaćen na Floridi te ga ocijenila “ekstremnim i opasnim”.


“Danas je zakonodavno tijelo Floride, kojim dominiraju republikanci, poslalo guvernera Ron DeSantisu na potpis novi ekstreman i opasan zakon”, napisala je u priopćenju glasnogovornica američkoga predsjednika Karine Jean-Pierre.

Usvojen sa 70 prema 40 glasova u Kongresu jugoistočnog SAD-a, zakon još treba potpisati nova zvijezda američke populističke desnice i mogući pretendent na Bijelu kuću, Ron DeSantis, koji je već najavio da će ga potpisati. .

Uvođenje te zabrane učinit će Floridu jednom od država koje najstrože ograničavaju pobačajotkako je američki Vrhovni sud, u kojem su većinom konzervativni suci, prije godinu dana poništio presudu kojom je 1973. legaliziran pobačaj, ustvrdivši da američki ustav ne spominje to pravo i prepuštajući saveznim državama da same donose zakone.

Zakon donesen na Floridi pobačaj dopušta jedino u slučaju “velike opasnosti” za zdravlje žene ili smrtonosne anomalije fetusa, kao i ako je teškoća posljedica silovanja ili incesta, i to do 15. tjedna.

“Ovaj zakon zabranjuje legalni abortus, ali to neće spriječiti pobačaje. One će se jednostavno provoditi nasamo, bez liječničkog nadzora i uz povećani rizik za zdravlje i psihičko stanje žena”, rekla je zastupnica Demokratske stranke s Floride. Lindsay Cross.

Florida je u travnju prošle godine već zabranila pobačaj nakon 15. tjedna trudnoće.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr