HRVATSKA U AMERIČKIM OBAVJEŠTAJNIM PAPIRIMA! Spominju se naši planovi za rat u Ukrajini: Procurila nova runda dosjea

Foto: MORH/Tomislav Brandt

Autor: Dnevno.hr/IJ

U najvećem curenju američkih obavještajnih podataka od početka rata u Ukrajini spominje se i Hrvatska. Naime, kako piše Politico, u navodnom američkom dosjeu s dokumentima o ratu u Ukrajini spominje se plan da ukrajinski piloti doniranim helikopterima prelete iz Hrvatske u Ukrajinu kroz mađarski zračni prostor.

Ukoliko se ti podaci pokažu točnima, to ne samo što pokazuje da Mađarska pušta oružje kroz njezino nebo, nego bi bila ili u suprotnosti s medijskim izvješćima da će helikopteri biti prebačeni kopnom ili letovima u Poljsku, piše Političkoi dodaje kako mađarski i hrvatski dužnosnici nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Poljska i Slovenija daju gotovo polovicu tenkova

Politico je došao do više od 50 stranica procurjelih dokumenata američkih vojnih obavještajnih službi. Iako nije neovisno utvrdio autentičnost dokumenata, postoje neke oznake da su neke od procurjelih stranica krivotvorene.

SAD je do danas priznao kršenje obavještajnih podataka, a FBI je u četvrtak zbog curenja dokumenata uhitio zaposlenike Nacionalne garde zračnih snaga.

Prema dokumentima u posjedu Politike, Europa ima specijalne snage na terenu u Ukrajini, a Poljskoj i Sloveniji daju gotovo polovicu tenkova koji idu prema Kijevu.

Europski specijalci na terenu u Ukrajini

Procurjeli dokumenti otkrivaju kako i kada Francuska i Španjolska planiraju postaviti ključni raketni sustav na bojište u Ukrajini kao i tvrdnje da je Turska potencijalni izvor oružja za ruske plaćenike.

Navodi se i kako Turska pomaže Rusiji i Bjelorusiji izbjeći sankcije tako što kupuje europsku robu koja je zabranjena za izvoz u Rusiju i preprodaje ju Rusiju, ali i kupuje od Rusije i potom istu prodaje u Europi.

Zanimljivo je kako se u dokumentima spominje kako u Ukrajini, barem od 23. ožujka, djeluje europska grupa specijalnih snaga pod nazivom “SAD/NATO”. Sastavljena je od 97 ljudi, od čega je 50 pripadnika britanskih specijalnih snaga, 17 osoba iz Latvije, 15 iz Francuske i jedan iz Nizozemske te 14 američkih djelatnika. U informacijama koje su procurile nije navedeno koje aktivnosti provode te snage niti njihova lokacija u Ukrajini, napominje Politico.

Autor:Dnevno.hr/IJ

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr