Petrol: Prihod rekordan, ali neto gubitak od 2,7 milijuna eura

Čisti gubitak grupe Petrol u 2022. godini iznosio je 2,7 milijuna eura, a iz slovenskih energetskih kompanija ističu da je negativan poslovni rezultat uslijed nepovoljnih uvjeta poslovanja, prije svega regulacije cijena.

Grupa Petrol je prema podacima iz izvješća o rezultatima poslovanja, u 2022. godini ostvarila rekordnih 9,5 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 91 posto više od 2021. godine.

Ne, kako se navodi, zbog visokih nabavnih cijena svih energenata, utjecaja regulacije cijena motornih goriva i drugih energenata te štete koju je tvrtka Geoplin Ljubljana (članice grupe Petrol) izazvala nedostava prirodnog plina iz Rusije, povećanje prihoda od prodaje ne odražava se u prilagođenom bruto poslovnom rezultatu od 393,4 milijuna eura odnosno 28 posto manje nego u 2021. godini.

EBITDA grupe Petrol u 2022. godini iznosila je 96,3 milijuna EUR, što je 60 posto manje nego u 2021. godini. Najveći negativni utjecaj na to imala je regulacija cijena motornih goriva na svim tržištima, i to u visini od 188,9 milijuna eura, a regulacija cijena ostalih energenata iznosi 8,3 milijuna eura. Na EBITDA grupi Petrol utjecala je iu visini od 51,7 milijuna eura nedostatak prirodnog plina.

Zbog tih nestabilnih i neizvjesnih poslovnih okolnosti, grupa Petrol u 2022. godini ostvarila je negativan neto poslovni rezultat u visini od 2,7 milijuna eura, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da je Petrol upozoravao da regulacija negativno utječe na poslovanje, a kako bi nadoknadio štetu nastalu zbog reguliranih cijena goriva u 2022. godini podnio je prijedloge mirnog rješavanja spora državnim odvjetništvima Republike Slovenije i Republike Hrvatske i to u Sloveniji u iznosu od 106,9 milijuna eura, au Hrvatskoj 55,9 milijuna eura.

– Izvanredni događaji u međunarodnom geopolitičkom i poslovnom okruženju, koji nisu mogli biti predviđeni i koji su ostavili snažan pečat kako na europskom tako i na

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr