Veliki vodič za izbor vjenčanog parfema – evo na što obratite pažnju

Vjenčani parfem=najdraži parfem?

Iako logika oko odabira vjenčanog mirisa mora biti samo vaša, pa tako vaš najdraži parfem može biti i vaš vjenčani parfem, stručnjaci sugeriraju drugačije. Naime, vaš najdraži miris će vas do kraja života podsjećati na ugodne uspomene, ali i na vašu svakodnevicu. No vaš vjenčani parfem bi vas trebao do kraja života podsjećati samo na vaš velik i. Utoliko, preporuka je da vaš vjenčani parfem bude neki poseban parfem.

On, naravno, može biti i vezan za veliku uspomenu koju već imate s partnerom, poput parfema kojeg ste nosili na prvi spoj ili kada ste se naručili, no prednost bismo i tada dali parfem kojeg ne nosite na dnevnoj bazi. Mirisi uistinu evociraju emocije i služe nam da bismo obilježili poseban trenutak i onda se mogli vratiti na njega kada ga god želimo ponovno proživjeti – barem u mislima. Uz to, poseban vjenčani parfem bit će poseban miris ne samo vama, već i vašem partneru, pa kada dođu izazovni trenuci – moći će vas vratiti u osjećaj sreće, mira i opuštenosti, što će djelovati i blagonaklono na vaš odnos.

Kako izabrati vjenčani parfem?

Postoji nekoliko faktora na temelju kojih biste trebali birati vjenčani parfem. Prije svega on mora biti u vašem mirisnom stilu, dakle mora biti tip parfema koji vam se doista sviđa i lijepo odašilje vašu osobnost. Nadalje, parfem može biti spojen tipom cvijeta kojeg imate vjenčanju ili s raspoloženjem kojeg potiču boje u prostoru, no i dalje mora biti i svojstveno vaš. Ovaj parfem mora biti u skladu s vašim pH što znači da morate dati dovoljno vremena da istražite odgovara li vašoj koži i na kraju, sama lakoća ili bogatstvo mirisa vašeg vjenčanog parfema ovisit će o godišnjoj dobi.

Kemija je vrlo bitna

Parfem odašilje unikatan miris ovisno o pH vrijednosti kože na kojoj se nalazi – zato nijedan parfem ne miriše identično na dvije osobe. Uz to, koliko snažno odašiljemo miris ovisi o tome koliko se zagrijava tijelo – i gdje. Najintenzivnije se to događa na pulsnim točkama koje su npr. vrat i zapešće, pa se tamo parfem i najčešće aplicira.

No na vaš pH može utjecati i vrućina odnosno hladnoća i vlaga, a tada se može i mijenjati učinak mirisa vašeg najdražeg parfema. Utoliko, neki parfemi su više prikladni za dnevne, a drugi za večernje prigode. Kao i neki za ljetne, a drugi za zimske svadbe. Primjerice, imate li dnevno vjenčanje, parfem koji odaberete mora biti kompatibilan sa sunčevom svjetlošću – ona ga se ne smije mijenjati na vama, eventualno ga može pojačati.

Za ljetna vjenčanja birajte mirise koji su osvježavajući ili nenametljivi čak i kad temperatura raste. Oni sadrže citrusne i aromatične note poput lavande, ružmarina, mente, uz limun i bergamot. Odgovarat će i miris mora i soli, cvijeta naranče, jasmina, irisa, ljubičice… Kao i brojne molekularne note koje daju miris naše kože, ali bolje.

Zimska vjenčanja, s druge strane, bolje podnose ugodne mirise koji izazivaju ugodu, toplinu i mekoću. Primjerice, pristajat će gurmanski mirisi poput vanilije, praline i karamele s prekrasnom jantarnom ili drvenastom bazom. Odaberite pačuli, sandalovinu, mošus, oud, cedar, vetiver… Sve su to teške note koje zimi djeluju manje napadno jer je tijelo hladno, savršeno griju atmosferu. Uz to raditi toplo, mistično i seksi…

Tražite simboliku

Primjerice, parfem možete birati i na temelju njegove simbolike. Božur je znak dobre sreće, cvijet naranče simbolizira sreću u braku, ruže su prva pomisao na romantiku… Takve note u parfemu možete povezati s cvijećem koje će se nalaziti u buketu ili na stolovima u sali.

Osim simbolike, tražite i asocijacije. Ako ste se partnera upoznali na plaži, odaberite prozračan miris prožet morskom solju jer ćete se vratiti u stanje sreće i vrckavosti. Birajte akorde koje podsjećaju na koktel koji ste s partnerom podijelili na prvom dejtu jer će vam pobuditi osjećaj mistike i zaigranosti.

Više o temiIzvor: Journal.hr