Jurišić: Proizvođači žitarica i uljarica moraju razumjeti što je rizik proizvodnje i rizik promjene cijene

Uz pad cijena žitarica i uljarica na tržnicama, bilo je samo pitanje vremena kada će krenuti medijski pritisci raznih udruga ili komora tražeći pomoć države da im se nadoknadi izgubljena dobit, napisao je na njegovom LinkedIn profilu Robert Jurišićdirektor tvrtke S-Grain BI, a dodao je da je riječ o dobiti koju su pojedini proizvođači, ali i trgovci, mogli ostvariti da nisu bili pohlepni.

– Proizvođači žitarica i uljarica moraju razumjeti što je to rizik proizvodnje i rizik promjene cijene, pogotovo za burzovne robe. Prije nego krenu u zasnivanje proizvodnje, moraju biti svjesni da im nitko ništa ne može garantirati jer su izloženi riziku, ovdje konkretno rizikuju vremenski uvjeti (broj sunčanih dana, količina padalina, suši…) koji u konačnici utječu na ostvareni prinos – objašnjava Jurišić. jer, kako tvrdi, taj rizik mogu umanjiti ulaganjem u navodnjavanje, agrotehniku, kao iu samu tehnologiju proizvodnje, ali iu osiguranje.

S druge strane, moraju se suočiti s rizikom promjene cijena, kaže Jurišić, ističući da u poslovnom svijetu nema garancija za ništa, postoje samo prilike, a ponekad i sreća.

– Postoji nešto što se zove upravljanje rizikom. Kada postaneš svjestan ova dva rizika, ali i alata koji postoje za upravljanje tim rizicima, onda donosiš odluku krećeš li se u proizvodnji ili ne. Nitko te ne tjera da nešto proizvodiš. Slična logika vrijedi za sve ostale grane businessaodnosno nevažno baviš li se poljoprivrednom proizvodnjom ili proizvodnjom cijevi ili bilo kojom trećom proizvodnjom – napisao je direktor tvrtke za posredovanje u trgovini, posebno poljoprivrednom burzovnom robom.

Teza koja se kroz medije pokušava progurati da u Hrvatskoj još uvijek ima i do 500 tisuća tona neprodane pšenice, svega tri mjeseca prije početka nove žetve, i da je zbog pada cijena na tržištu dovedena u pitanje egzistencija proizvođača je, tvrdi Jurišić, apsolutna lažjer u ovom trenutku u Hrvatskoj nema više od 50 tisuća tona pšenice koja još uvijek nije našla kupca.

– I danas, kada su cijene na tržištu blijede, što je usput rečeno sasvim normalno pa i očekivano, zato što je pala cijena na našem glavnom izvoznom tržištu Italije što se posljedično odrazilo na pad cijena na domaćem tržištu, između ostalog zbog pritiska robe iz Ukrajine za više od 100 eura po toni u odnosu na vrhunac cijena krajem listopada i početkom studenog prošle godine, proizvođačima nije ugrožena egzistencija – smatra Jurišić koji je dodao i da su ove trenutne cijene za minimalno 50 posto više od prosječnih cijena u zadnjih deset godina, a da su cijene vrhunac doživjele prošle jeseni zbog iste te Ukrajine na koju se danas žale i koja je glavni krivac njihovih nedaća.

– Istina je da mnogi proizvođači nisu htjeli prodati svoju robu nakon žetve jer su na bazi iskustva zadnje dvije godine očekivali nastavak trenda rasta cijena u drugom dijelu sezone, odnosno u prvoj polovici ove godine. Bilo je tu vrlo nerealnih oč

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr