Prva američka savezna država koja će zabraniti TikTok je Montana

Zastupnički dom Montane, savezne države na krševitu sjeverozapada SAD-a, ovog je petka donio zakon kojim će se zabraniti korištenje mobilnih aplikacija TikTok na području te savezne države. Zakon je prihvaćen većinom glasova (54:43), a zatim je poslan guverneru Za Grega Gianfortea. Potvrdi li ga svojim potpisom, stupit će na snagu tek u siječnju sljedeće godine, ali će to biti i prvi takav zakon u jednoj američkoj saveznoj državi.

Očekuje se da će guverner, koji pripada istoj republikanskoj strani kao i većina zastupnika, potpisati zakon, jer je već uveo zabranu korištenja TikToka na službenim mobitelima državnih dužnosnika.

Predviđene i kazne

Prema izglasanom tekstu zakona, u Montani bi trebalo biti zabranjeno imati TikTok instaliran na bilo kojem mobilnom uređaju, bilo bi nemoguće preuzeti aplikaciju sa službenih trgovina, a TikTok ne bi imao pravo na bilo koji način unutar toga poslovati. savezna država. U slučaju kršenja pravila dostupnosti aplikacija predviđene su novčane kazne od 10.000 dolara po danu i za TikTok i za trgovinu aplikacija koja bi bila dostupna. Privatni korisnici, koji bi prekršili zakon i ipak pristupili ovoj aplikaciji, ne bi bili kažnjeni.

Sasvim je sigurno da će, bude li prihvaćen, zakon poznat kao SB419 vrlo brzo naići na niz regulatornih prepreka i procedura. ByteDance, vlasnik TikToka, već je najavio žalbu, tvrdeći da navedeni zakon krši ustavno pravo na slobodu govora i izražavanja (Prvi amandman). Problematično je i to što ne postoji potpuno izveden način provedbe odredbi tog zakona, što su priznali i sami njegovi predlagači.

Kad je riječ o razlozima za zabranu, zakonodavci su naveli sada već poznato (iako nikada javno dokazano) prosljeđivanje podataka s TikToka kineskim vlastima, ali i poticanje mlađih korisnika na opasno ponašanje putem raznih virusnih TikTok izazova. “Prihvaćanje takvog zakona dovelo bi i do presedana, koji bi omogućio vladajućima zabraniti rad bilo kojoj tvrtki, koja im se ne dopada, i to bez jasnih dokaza za bilo kakav prijestup”, poručio je Carl Szabo iz udruge internetske kompanije NetChoice, koja je TikTok član.

Više o temiIzvor:Bug.hr