Vraća se Edubuntu kao službena verzija Ubuntua 23.04

Primarni cilj Edubuntua, koji je predstavljen 2005., bio je omogućiti edukatorima s ograničenim tehničkim znanjem postavljanje računalnog okruženja za učenje i upravljanje tim okruženjem. Osim toga, cilj je bio omogućiti maksimalno iskorištavanje raspoložive, starije, opreme.

Novi Edubuntu je zapravo Ubuntu Desktop s puno obrazovnih aplikacija.

Od važnijih tu su obrazovni paket GCompris za djecu od 2 do 10 godina, uređivač Inkscape SVGsoftver za izdavaštvo Scribusuređivač rasterske grafike TuxPaint za djecu, aplikacija Stellarium planetarij i čitač, organizator i uređivač e-knjiga Kalibar.

📷 Slika: discourse.ubuntu.com
Slika: discourse.ubuntu.com

Edubuntu 23.04 također uključuje aplikaciju za 2D dizajnFreeCADučitelj tipkanja Tux Tipkanjeprogram za izradu dijagrama daaplikacija za crtanje kemijskih struktura Chemtoolkolaborativni uređivač u stvarnom vremenu Gobbyuređivač slikaCrtanje.

Tu je i nekoliko aplikacija iz obrazovnog paketa KDE.

Kako ne bi sve ostalo na “ozbiljnim” aplikacijama uključeno je i nekoliko igara kao što su klasične igre vješale KhangManigra za poboljšanje pamćenja Treptaji druge.

Ovo je nova era za Edubuntu. Vratili smo se. Očekujte izdanje za 23. 4. 20. travnja 2023. Web stranica i više informacija uskoro. pic.twitter.com/G79faxe9pU

— Edubuntu (@edubuntuproject) 9. ožujka 2023

Više o temiIzvor:Bug.hr