Dodatni kapaciteti LNG terminala kreću se od 2025./2026.

Ugovor kojeg su u Omišlju potpisali predsjednik LNG Hrvatska Hrvoje Krhen i direktor prodaje norveške tvrtke Wartsila Gas Solutions Kjell Ove Ulstein.

Prošle godine zacrtan projekt povećanja krčkog LNG terminala kreće u konkretizaciju upravo zaključenim ugovorom za isporuku dodatnog modula za uplinjavanje, vrijednog kapaciteta gotovo 23 milijuna eura.

Ugovorom kojeg su u Omišlju potpisali predsjednik LNG Hrvatska Hrvoje Krhen i direktor prodaje norveške tvrtke Wartsila Gas Solutions Kjell Ove Ulstein, osigurat će se novi modul koji će ugradnjom na brod LNG Hrvatska biti osiguran gotovo udvostručenje kapaciteta LNG terminala.

Dodatnim modulom kapaciteta plinofikacije povisit će se na 700.000 kubika plina, odnosno na godišnjoj razini omogućit će isporuku 6,1 milijarde kubika plina.

Angažman norveške tvrtke Wartsila Gas Solutions nastavak je suradnje jer je jedan od proizvođača postojećeg sustava za uplinjavanje na brodu LNG Croatia. Tehnologija ostaje ista, zbog čega nisu potrebne studije utjecaja na okoliš, što će i ubrzati projekt povećanja kapaciteta LNG terminala.

Predviđeno je da proizvodni modul bude završen za 22 mjeseca, te bi trebao biti ugrađen na ljeto 2025., dok bi dodatni kapaciteti bili dostupni početkom plinske godine 2025./2026. Resorni ministar gospodarstva Davor Filipović prilikom potpisivanja ugovora naglasio je i da će u isto vrijeme biti spremna i plinska mreža.

Plinacro već radi na izgradnji dodatnog plinovoda Zlobin – Bosiljevo. Prema njegovim riječima, radovi će uskoro početi, a očekuju se radovi i na drugim dionicama te interkonekcijama sa susjednim zemljama. Filipović ističe da Vlada računa na sufinanciranje iz EU fondova za sve dijelove projekta.

Predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar očekuje da bi plinovod Zlobin – Bosiljevo trebao biti dovršen 2025. Za novi plinovod prema

Više o temiIzvor:Poslovni.hr