Svjetska tržišta: Wall Street raste, u Europi oprez, kineski BDP potaknuo rast cijelog tržišta

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago porasle dok ulagači čekaju nova kvartalna poslovna izvješća kompanija i gospodarskih vijesti koje bi mogle pokazati treba li američka središnja banka nastaviti s povećanjem kamatnih stopa.

Dow Jones ojačao je 0,30 posto, na 33,987 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,33 posto, na 4,151 bod, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 12,157 bodova.

Pritom su najviše porasle cijene dionica u financijskom sektoru, u prosjeku 1,1 posto, dok su najviše pale u energetskom, 1,3 posto.

Financijski je sektor u zamahu od petka, kada su kvartalna poslovna izvješća objavile tri velike banke, Citigroup, JPMorgan Chase i Wells Fargo, i sve su ostvarile bolje nego što su se očekivali rezultati.

Zbog toga su isplasnule zabrinutosti ulagača u vezi situacije u sektoru, nakon kolapsa nekoliko regionalnih banaka u ožujku.

Očekujući rezultate i FED

Ovog tjedna rezultate će objaviti niz velikih banaka i kompanija, među kojima su Bank of America, Goldman Sachs, Tesla, Johnson & Johnson, Netflix… Ne, očekivanja nisu baš sjajna. Prema posljednjim procjenama analitičara u anketi Reutersa, zarade kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom će tromjesečju biti 4,8 posto manje nego u istom lanjskom kvartalu.

– Tržište je u fazi čekanja. Pred nama je puno izvješća kompanije, a za nekoliko tjedana i odluka Fede o kamatama – kaže Angelo Kourkafas, strateg u tvrtki Edward Jones.

Inflatorni pritisci u SAD-u popuštaju, ali drugi ekonomski pokazatelji upućuju na to da bi Fed mogao nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Na tržištu novca procjenjuju se da postoji oko 80 posto izgleda da će Fed u svibnju povećati kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, u rasponu od 5 do 5,25 posto.

Oprezno na europskim burzama

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,10 posto, na 7,879 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,11 posto, na 15,789 bodova, a pariški CAC 0,28 posto, na 7,498 bodova.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je jučer ostao gotovo nepromijenjen.

Istodobno je londonski FTSE indeks ojačao za 0,30 posto, na 7,903 boda, dok je frankfurtski DAX porastao za 0,27 posto, na 15,832 boda, a pariški CAC za 0,18 posto, na 7,510 bodova.

Na azijskim burzama također se trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9.30 sati u minusu od 0,2 posto.

Istodobno je japanski Nikkei indeks ojačao za 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,2 i 1 posto. U Šangaju su pak porasle za 0,2 posto.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi bili dublje u minusu, ali su nadoknadili dio gubitaka, nakon objave niza izvješća koja pokazuju da je rast drugog najvećeg svjetskog gospodarstva ubrzan.

Kineski BDP opet raste

U prvom je tromjesečju kine

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr