[Velike tvrtke malih mjesta] PP Orahovica ostvaruje čak 99,3 posto prihoda u općini Zdenci

Poljoprivredno poduzeće Orahovica najdominantnija je tvrtka u svojoj lokalnoj zajednici u Hrvatskoj, koja ostvaruje više od 99 posto prihoda svih tvrtki s područja općine. Bez obzira na naziv, sjedište joj je u Zdencima. U tvrtkama i ustanovama sa sjedištem u toj općini na istoku Virovitičko-podravske županije prema podacima Fininog InfoBiza iu obradi Kontera u 2021. godini radilo je 32 ljudi u osnovnoj školi, deset u Općini, još osmero u šest malih tvrtki te svih ostalih 242 u PP. -u Orahovici, koji ostvaruje 285 puta veći prihod od druge tvrtke po veličini.

Zato u Zdencima glavno političko pitanje nije koja stranka je na vlasti (a na vlasti je deset godina HDZ, s načelnikom Tomislavom Durmićem, koji je prije odlaska u politiku radija kao voditelj suradnje u PP Orahovica), nego kako posluje PP Orahovica. Tamo najbolji osjećaj izreku da – kad najveća firma kihne, čija je općina bolesna.

Od riba do lješnjaka

No srećom po Zdence, PP Orahovica ne pada, ali posljednjih godina – otkako posluje u sastavu Agro Invest grupe Stipe Matića – posluje stabilno. Prošle je godine s rastom od sedam posto došao nadomak 40 milijuna eura prihoda i iskazao šest posto veću dobit nego 2021. (oko 4,5 milijuna eura).

Riječ je o najvećem proizvođaču i prerađivaču slatkovodne ribe te lješnjaka u Hrvatskoj i regiji, koji u velikoj općini Zdenci obavlja dio djelatnosti – ratarstvo, ribnjačarstvo, stočarstvo i voćarstvo (lijeska). Malo paradoksalno, nerazvijenost tog područja pozitivno utječe na poslovanje PP-a Orahovica. Iz tvrtke objašnjavaju da, smješteni u predjelima očuvane prirode, temelje svojeg poslovanja upravo na održivom razvoju, što uključuje optimalno korištenje prirodnih resursa te očuvanje iznimno bogate prirodne i kulturne baštine toga kraja.

U kontekstu proizvodne politike ‘od polja do stola’ kao imperativ ističu vrhunsku kvalitetu i sigurnost sirovina i proizvedene hrane, što potvrđuje najviše norme i standarde (norma HR EN ISO 22000:2006 i IFS Standard hrane).

Egzodus stanovništva

Od 270 zaposlenih, PP Orahovica zapošljava 50 radnika sa područja općine. Prije nekoliko godina bilo ih je deset više, no taj se broj smanjio zbog prirodnog odljeva zaposlenika, negativnog demografskog trenda i stanja na tržištu rada.

Trend je neumoljiv. Općina Zdenci 2001. imala je 2235 stanovnika, deset godina poslije 1904., a popis 2021. ustanovio je 1453 stanovnika. To znači da je u dvadeset godina općina ostala bez 35 posto stanovništva. Takav egzodus Općina pokušava zaustaviti demografskim mjerama, među ostalim, obiteljskim potporama za novorođenče od tisuću eura te sufinanciranjem kupnje/gradnje prve nekretnine na području općine Zdenci s 2000 eura.

Svoje ‘demografske mjere’ ima i PP Orahovica: – Putem oglasa za zapošljavanje tijekom cijele godine redovito nadograđujemo radne kapacitete privlačeći radnike primarno s područja Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije. S područja općine Orahovica, Zdenci, Čačinci, Voćin i Crnac, na kojima također djelujemo, zapošljavamo ukupno 155 djelatnika – priča direktor PP-a Orahovica. Saša Breznikkoji naglašava da je tvrtka u razvoj poljoprivredne proizvodnje i infrastrukture na području općine Zdenci u proteklih deset godina uložila oko 20 milijuna eura.

Ulaganje u ribnjake poguralo izvoz

– Nakon nekoliko desetljeća zapuštenosti ribnjaka Grudnjak u općini Zdenci te ostalih ribnjaka, koji su prepoznatljivi simboli tog područja, PP Orahovica prepoznala je važnost i priliku za očuvanje bioraznolikosti te je uložio znatna financijska sredstva u njihovu revitalizaciju. Samo u obnovu Grudnjaka do sada je uloženo više od sedam milijuna eura. Ukupno ulaganje u ribnjačarstvo PP-a Orahovica na području devet županija unazad 10 godina iznosi oko 22 milijuna eura, au tvornicu za preradu ribe uloženo je više od 5,5 milijuna eura – nabraja Breznik.

U ribnjacima se riba uzgaja u polikulturi – uz dominantnu vrstu šarana, tu su i amur, sivi i bijeli tolstolobik, som, štuka i smuđ. Direktor PP-a Orahovica posebno ističe da je to zdrava i kvalitetna riba, koja se izvozi na tržište Europe. Priča o izvozu nije floskula. PP Orahovica u šest je godina povećao izvoz gotovo osam puta – s 2,4 na 18,3 milijuna eura. U 2022. godini gotovo 50 posto prihoda ostvario je izvan Hrvatske, što je rekordan udjel izvoza među velikim poljoprivrednim kombinatima.

Najviše se ribe izvozi u Srbiju, Poljsku i Bugarsku, a zatim u Slovačku, Rumunjsku, BiH, Litvu te na tržišta Mađarske, Italije, Njemačke, Španjolske i Austrije. U PP Orahovica ključ povećanja izvoza vide se u već spomenutim ulaganjima u restrukturiranje ribnjaka, povećanje površina u funkciji proizvodnje ribe, izgradnju tvornice za preradu ribe (kraj 2016.) te kontinuirano ulaganje u najsuvremeniju opremu i tehnologiju za preradu ribe, razvoj novih proizvoda, širenje tržišta. i ulaganje u marketing. Dakle, samo mali dio povećanja prihoda uzrokovan je inflacijom, odnosno povećanjem cijena ribe.

Povezanost s lokalnom zajednicom

U PP-u Orahovica svjesni su povezanosti s lokalnom zajednicom i posebnu pažnju pridaju njezinom osnaživanju, osobito u području obrazovanja, sporta i kulture. Svake godine stipendiraju nadarene učenike osnovnih i srednjih škola s područja na kojima djeluju. Stipendiraju i uspješne studente agronomije i drugih studija. Pravo na sv

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr