Napali pravosudne policajce dok su vozila maloljetnika u Rijeci: Jedva se obranila, on je u bijegu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Prema zakonu, maloljetnu osobu ne smiju vezati te je moraju prevoziti u civilnom vozilu i civilnoj odjeći. Ne smiju imati nikakvo sredstvo za samoobranu pa ni sprej od paprike…

Nakon što jeu ponedjeljak u jutarnjim satima, srbijanski državljanin pokušao pobjeći iz Zatvora u Zagrebu, pravosudnim policajcima problem je istoga dana zadao i maloljetnik, kojeg su, kako neslužbeno doznajemo, iz Odgojnog zavoda u Turopolju vodili na sprovod u Rijeci.

Nažalost, tijekom pokušaja započinjanja maloljetnika u bijegu dvojice policijskih policajaca napala je grupa nepoznatih ljudi, vjerojatno poznanika ili rodbine bjegunca, zbog čega ga nisu uspjeli zadržati te su se jedva obranili od napadača.

Naime, prema zakonu maloljetnu osobu ne smiju vezati, a kada ih negdje voze moraju koristiti civilno vozilo i biti u civilnoj odjeći, ne u uniformi. Također, u tim prilikama pravosudni policajci nemaju palice, oružje čak niti pepper sprej za samoobranu u slučaju napada.

U konkretnom slučaju, pravosudni policajci vodili su maloljetnika sukladno pravilima koje smo ranije spomenuli. U pratnji je s njim, kako doznajemo, bila i odgajateljica. Već prilikom izlaska iz vozila maloljetnika, koji nije bio vezan, počeo je bježati, a pravosudni policajci krenuli su za njim.

Uspjeli su ga uhvatiti, no u tom trenutku, neslužbeno doznajemo, okružili su ih nepoznati ljudi, koje su pri dolasku tamo uočili. Prvo verbalno, a zatim i fizički su ih napali, srušili na tlo i udarali. Pravosudni policajci kao ovlaštene osobe na službenom zadatku nisu imali kod sebe ništa čime bi se obranili i odbili napad na sebe. Nakon što je maloljetnik pobjegao, nepoznati napadači prestali su s napadom na pravosudne policajce.

U ovom trenutku nije poznato koje su ozljede pravosudni policajci zadobili u napadu.

Neslužbeno doznajemo i kako je uprava Odgojnog zavoda u više navrata upozoravana na mogućnost takvih napada tražeći da se pravosudnim policajcima omogući da imaju kod sebe barem sprej za samoobranu, no navodno je uprava to odbijala.

Iz PU primorsko-goranske na naš su upit potvrdili da su zaprimili dojavu o napadu na dvojicu pravosudnih policajaca.

– U tijeku su izvidi zbog sumnje u početak kaznenog djela napada na službenu osobu te traganje za odbjeglom osobom. Za više informacija o događaju upućujemo Vas da se obratite Ministarstvu pravosuđa i uprave – odgovorili su nam iz primorsko-goranske policije.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave kazali su nam da je o bijegu maloljetnika upravitelj odgojnog zavoda odmah obavijestio policijsku upravu radi poduzimanja mjera traganja, izdavanja tjeralice i utvrđivanja činjenica u vezi s bijegom, međutim, maloljetnik još nije vraćen u odgojni zavod.

– Sukladno Zakonu o izvršenju sankcija izrečenih maloljetnicima za kaznena djela i prekršaje, povrha maloljetnika provodi se, u pravilu, u civilnoj odjeći i vozilu bez posebnih oznaka te uz pratnju odgajatelja. Poslove osiguranja u Zavodu obavlja pravosudna policija, odnosno ovlaštene službene osobe osposobljene za rad s maloljetnicima. Ovlaštena službena osoba može pratiti maloljetnika u uniformi koji je počinio kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora od petnaest godina ili dužnost, ili ako su potrebne pojačane mjere sigurnosti, u kojem slučaju se maloljetniku može vezati ruke po nalogu upravitelja – odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa. nam i upravi te dodali da uz pravosudne policajce maloljetnike tijekom ovrhe prati i učiteljica.

Na naš upit koliko su bjegova iz Odgojnog zavoda u Turopolju zabilježili tijekom 2022. godine kazali su da je bilo pet zlouporaba pogodnosti, dok su u ovoj godini zabilježili jednu bijegu pogodnost tijekom izlaska s odgojiteljem.

U istom razdoblju nisu evidentirani nijedan bijeg prilikom sprovođenja maloljetnika u pratnji službenika pravosudne policije niti iz odgojnog zavoda.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr