Svaki deseti čovjek u Hrvatskoj mobitele baca u smeće, a elektronički otpad najbrže je rastuća kategorija otpada u EU

by | tra 19, 2023 | Posao | 0 comments

Hrvatska prema zadnjem popisu stanovništva ima 3,8 milijuna stanovnika, a prema najnovijim rezultatima istraživanja koje je Hrvatski Telekom proveo u Hrvatskoj ‘u ladicama’ hrvatskih građana stoji čak pet milijuna mobilnih uređaja koji se ne koriste. Većina ih drži ‘u rezervi’ ili ih planiraju dati drugim članovima obitelji, ali čak četvrtina ispitanika ne zbrinjava ih pravilno jer strahuje od kraće podataka.

Čak 13 posto ispitanika ne zna ni gdje niti kako zbrinuti stare mobitele, a šest ih posto smatra da ih nije praktično zbrinjavati. Međutim, najviše zabrinjava podatak da svaki deseti korisnik baca mobitel u obično smeće.

Upravo zbog navedenih rezultata istraživanja Hrvatski Telekom odlučio je pozvati sve svoje korisnike, ali i ostale, da svoje mobitele i druge male uređaje donesu u poslovnice HT-a gdje će ih oni pravilno zbrinuti. Riječ je, naime, o novoj kampanji ‘Poziv koji ne propuštaš’ kojom HT nastoji pomoći svima da naprave prvi korak prema održivosti i zelenilu života i poslovanja.

– Velika je razlika između riječi i djela. Podaci nam govore da od 77 posto ispitanika koji kažu da svaki dan zbrinjavaju otpad, dakle, oni najosvješteniji, njih 40 posto ne zbrinjava elektronički otpad. Od mobitela se može i do 80 posto reciklirati i dalje iskoristiti sirovinu, to je ogromna šteta koju svojim nedjelovanjem ne činimo – rekao je Igor Vukasovićdirektorica korporativnih komunikacija HT-a, predstavljajući novu platformu kojom HT nastoji potaknuti građane na pravilno zbrinjavanje elektroničkog otpada, najbrže rastuće kategorije otpada u Europskoj uniji.

U e-otpadu je prisutno čak 49 kemijskih elemenata, od kojih se mnogi mogu reciklirati i tako umjesto otpada postati vrijedna sirovina, stoga će se u svim poslovnicama HT-a uskoro moći odlagati mobiteli, kabeli, tableti , ruteri, punjači, prijenosna računala u posebnim kutijama , nosivi uređaji (nosive stvari) i ostali mali gadgeti.

– Ovo je poziv svim našim korisnicima da dođu u trgovinu i sve stare mobitele i kablove donesu u naš centar, a mi ćemo se pobrinuti da ih propisno zbrinemo. Ovo je samo mali dio platforme koju pokrećemo, s ciljem da održivost ne bude samo fokus našeg poslovanja, već fokus poslovanja i života svakog građanina ove zemlje – rekla je. Nataša Rapaićčlanica Uprave HT-a.

Rapaić je dodao da HT na godišnjoj razini od ukupnog broja prodanih mobitela zbrine tri posto, a planira im se taj postotak ove godine povećati na sedam posto.

– Prošle godine udvostručili broj zbrinutih mobitela, ali uvijek želimo učiniti više. Tim povodom pokrenuli smo platformu ‘Poziv koji ne propuštaš’ pod okriljem koje ćemo provoditi cjelogodišnje aktivnosti i davati naš doprinos zaštiti okoliša, očuvanju i učinkovitom korištenju prirodnih resursa te osmišljavanju i primjeni inovativnih pametnih rješenja i izgradnji ICT infrastrukture koje svima omogućuju da žive i posluju održivije.

Budući da živimo u vremenu kada imamo više električnih i elektronskih uređaja po našim ladicama nego što je nas građana, prigodno prva u nizu aktivnosti s kojima danas krećemo još intenzivnije jest podizanje svijesti i prikupljanje elektroničkih uređaja ko

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr