Republikanci su 'provalili' Garryja Genslera zbog pristupa SEC-a kriptoindustriji u SAD-u

Republikanci u američkom Zastupničkom domu ispitivali su predsjednika Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) autora Garyja Genslera zbog načina na koji njegova agencija regulira sektor digitalne imovine, posebno nedostatka jasnoće o tome pripada li ether klasifikaciji vrijednosnih papira ili ne, zakona o stabilnim coinima i načina na koji agencija postupa s FTX-om.

Javljajući se pred Odborom za financijske usluge Predstavničkog doma u utorak, Gensler se suočio s kritikama od početka saslušanja kada ga je predsjednik odbora ispitivao vjeruje li drugoj najvećoj kriptovaluti prema tržišnoj kapitalizaciji, eter, vrijednosni papir. Gensler nije htio dati izravan odgovor, te je ponovio svoje prethodne izjave o količini projekata digitalne imovine i tokena koji krše zakon o vrijednosnim papirima.

– Nikada nisam vidio polje koje je toliko neusklađeno sa zakonima koje je napisao Kongres i koje su sudovi stalno potvrđivali – rekao je Gensler.

– Razgovaramo s kripto tvrtkama o tokenima i kako se mogu registrirati – dodao je.

Predsjednik Patrick McHenry postao je ogorčen Genslerom nakon što ga je više puta pokušao nagovoriti da iznese mišljenje o tome je li ether vrijednosni papir (vrijednosni papir) ili roba (roba).

– Ostavi me na miru. Ovdje nedostaje jasnoće, možete li se barem složiti s tim? – rekao je McHenry.

Gensler je odgovorio da su zakoni o vrijednosnim papirima jasni i da SEC provodi zakone o vrijednosnim papirima koji zahtijevaju objavljivanje ulagateljima o investicijskim instrumentima.

O eteru

Status ethera posebno ostaje neizvjestan. Pod vodstvom Genslerovog republikanskog prethodnika Jaya ClaytonaSEC je zauzeo sličan stav da su gotovo svi tokeni vrijednosni papiri prema dugogodišnjim zakonima, ali je rekao da bi se mali broj tokena mogao prestati smatrati vrijednosnim papirima ako postanu široko decentralizirani.

U govoru iz 2018. godine visoki dužnosnik SEC-a, iznoseći vlastita stajališta, izjavio je da je ether dosegao prag dovoljno decentraliziranog da se više ne vidi vrijednost u provedbi zakona o vrijednosnim papirima. Službenik, William Hinman, bio je spreman izdvojiti je li Gensleorov model za regulaciju ICO-a u 2017., koji je uveo veći nadzor nad digitalnom imovinom, prekršio zakon.

Ali Gensler je najavio da bi se ether i bilo koja druga kriptovaluta s dokazom o udjelu mogla smatrati vrijednosnim papirom. Čini se da se ne slaže s prošlim stavovima viših dužnosnika SEC-a o drugoj najvećoj kriptovaluti.

Dodatno zbunjujući stvar, predsjednik Komisije za trgovanje robnim ročicama (CFTC) Rostin Behnam vidi ether kao robu koja potpada pod njegovu nadležnost, dok je njujorška državna odvjetnica Letitia James izjavila da je ether neregistrirani vrijednosni papir u ovršnoj radnji poduzetoj protiv kripto tvrtke KuCoin.

Stablecoin, banka i kripto

Ether nije jedina kripto tema oko koje se SEC i CFTC ne slažu. Behnam je također rekao novinarima prošlog mjeseca da stablecoini spadaju u nadležnost njegove agencije, bez novog sveobuhvatnog regulatornog okvira koji su donijeli Kongres i Bidenova administracija.

Godine 2021. Gensler je potpisao administrativni prijedlog za uspostavljanje tog okvira. Međutim, postoji skepticizam oko toga što želi li on i njegovo osoblje doista donijeti zakone oko stabilnih kovačnica, budući da je SEC također potvrdio nadležnost nad imovinom.

Ispitan od strane zastupnika French Hilla, o tome želi li vidjeti zakon oko stablecoina, Gensler je dao kvalificirano da, uz upozorenje, ‘ne potkopavanje tržišta kapitala vrijednog 100 milijardi dolara’, kasnije dodajući da podržava preporuke za zakonodavstvo o stablecoinima koje je dalo regulatorno povjerenstvo na čelu s ministarstvom financija Janet Yellen.

Gensler je također povezao prošlomjesečne neuspjehe Silvergatea ja Banka potpisa s njihovom poslovnom izloženošću digitalnoj imovini primijetio sam da je Circle držao 3 milijarde USD u USDC rezervama u Banci Silicijske doline.

SEC promatra offshore tvrtke

Nekoliko republikanaca spomenulo je agencijsko postupanje s FTX-om, najpoznatijim klijentom Silvergatea.

Zastupnik Andy Barr, kritizirao je SEC jer nije preventivno djelovao na FTX-u prije nego što je kripto carstvo Ista Bankman-Frieda nije uspio, navodeći navodno miješanje sredstava i dobro dokumentiranih računovodstvenih problema.

– Tvrtka vrijedna 32 milijarde dolara vođena je na Quickbooksu – rekao je Barr.

– Da su se te tvrtke registrirale, zapravo bismo mogli pogledati njihove knjige i zapise – odgovorio je Gensler.

Republički predstavnik Zastupničkog doma Tom Emmerglasni zagovornik digitalne imovine, otišao je korak dalje, čuvši se na Genslera.

– Bio si nesposoban policajac! – optužujući ga da je namjerno istjerao industriju digitalne imovine iz SAD-a.

– Pokušavam uskladiti i ako oni ne poštuju zakon, onda ne bi trebali nuditi svoj proizvod investitorima – odgovorio je Gensler.

Neki demokrati također su pritisnuli Genslera na pristup njegovoj agenciji digitalnoj imovini, uključujući zašto SEC nije dao prioritetne provjerene mjere protiv offshore tvrtki poput Binancea ja Tetherakoji pružaju usluge američkim klijentima, ali nisu registrirani u SAD-u, kao što je to učinio FTX iz svojih primarnih operacija na Bah

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr