FOTO Otvorili izložbu tvorca čuvenog Spomenika alkaru, u Susedgradu izlaže dio opusa

STIPE SIKIRICA U SUSEDGRADU

Foto: Robert Anić/Pixsell

Ljevaonica umjetnina Ujević do 12. svibnja izlaže izbor iz fundusa kipara Stipe Sikirice, jednog od najvećih hrvatskih suvremenih kipara, najpoznatijeg po zavičajnim motivima iz svoga rodnog sinjskog kraja.

Lijepo vas je vidi, dragi prijatelji, sve što i ovdje izlažem napravljeno je za prijatelje, jer za njih čovjek živi, ​​rekao je jučer Stipe Sikiricajedan od najvećih suvremenih hrvatskih kipara, na otvaranju izložbe svojih djela iz zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević, koja do 12. svibnja traje u Galeriji Idealni grad pri Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad.

Sikirica, za koji dan 90-godišnjak, rodom iz Jabuke pored Sinja, autor je mnogobrojnih poznatih portretnih poprsja, brončanih vrata crkve Gospe Sinjske, složenih kompozicija i aktova, no njegovo je “najzavičajnije” djelo ipak Spomenik alkaru iz 1965. godine, postavljen na početku alkarskog trkališta – simbol Sinja, njegov Biljeg. Dugogodišnji profesor, Sikirica je u dva navrata bio i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kako nam je i sam rekao jučer na otvaranju izložbe, i dalje je aktivan, stvara gotovo svakog dana.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

– Zadnjih deset do dvadeset godina ja sam u 99. godini, ali radim i dalje, da – našalio se Sikirica u krugu mnogobrojnih prijatelja i pratiteljima njegova umjetničkog rada.

Povjesničar umjetnosti Milan Bešlić u predgovoru kataloga izložbe ističe kako njome “Ljevaonica umjetnina Ujević ne pokazuje samo jednu vrijednu dionicu iz svog fundusa, nego i odaje duboko poštovanje svome dugogodišnjem suradniku povodom njegove 90. obljetnice rođenja”.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

– Recentnim izborom iz fundusa Sikirica predstavljen je u poznatom motivskom repertoaru koji ga je i apostrofirao na suvremenoj hrvatskoj likovnoj sceni kao protagonista tradicijskih kiparskih vrijednosti i motiva: ženskog tijela, portreta, sakralnih motiva, zatim motiva životinja s naglaskom na konju, kojeg je uzvisio na respektabilnu kiparsku razinu. – navodi Bešlić.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Na izložbi se, između ostalog, predstavljaju Sikiričini portreti u medaljama – Tina Ujevića, Mike Tripala, njegovih prijatelja, supruge Slave, i mladih žena Petre, Ane i drugih. Kiparska vještina naročito je izražena u skulpturi Rudica jer je Sikirica, ističe Bešlić, tradicionalnim kiparskim postupkom oblikovao tijelo žene u napet i skladan volumen suptilnih poetskih konotacija.

– Od Dinka Šimunovića sam ‘posudio’, ali mu i posvetio Rudicu, u želji da odam počast životu, odnosno ljepšem dijelu ljudi. Svatko od nas želi proći ispod duge i biti ono što želi, i ja sam to nastojao, ali duga je bježala ispred mene – rekao je Sikirica.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

– Život je izazov, a umjetnost odgovor na njega, odgonetka njegove tajne – napisao je Sikirica u monografiji iz 1986., na što je podsjetila Tea Bilićravnateljica susedgradskog Centra za kulturu i obrazovanje.

– U Sinju je dovoljno reći Stipe da bi svatko znao o kome je riječ. Kad ime brendira stvaralaštvo autora, tada se može reći da je djelo postalo općenito dobro – u našoj je svijesti i mentalitetu, ono nas određuje i povezuje, naše je i postaje dio svakoga od nas – zaključio je Bešlić. 

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr