Koliko bi bila hrpa kada bi se podaci iz oblaka prebacili na disketu

Koliko zapravo podataka europske tvrtke čuvaju u oblacima? Multinacionalna kompanija Distrelec izvukla je i vizualizirala podatke, dostupne putem Eurostata; pokazalo se da podaci pohranjeni u oblaku dosežu stratosferske visine kada se vizualiziraju u formatu diskete.

Upotreba oblaka u poslovanju kompanija u raznim europskim zemljama 📷 Distrelec
Upotreba oblaka u poslovanju kompanija u raznim europskim zemljama Distrelec

I doista, kad bi se svi ti podaci, trenutno pohranjeni u oblaku, prebacili na diskete koje mogu primiti 1,44 MB podataka i potom položili jedan na drugu, svaku debelu 3,33 mm, tako arhivirani podaci po zemljama daleko bi nadmašili 10 kilometara , odnosno visinu na kojoj su letjeli zrakoplovi Boeing 747. Čak bi i toranj s disketama koje je u oblacima pohranila veličinom male Malte dosegao 400 puta veće visine.

Apsolutne brojke

Količinski gledano, u pohrani podataka u oblacima prednjači brojem stanovnika i najveća poduzeća u Njemačkoj, s ukupno 190.441,5 TB podataka. Kad bi se svi ti podaci prebacili na disketu, zamišljena hrpa floppyja dosegla bi visinu od 440,396 km, što je 55,996 km dalje od Mjeseca i više od 5500 puta više od visine na kojoj leti Boeing 747. Iako usluge oblaka koristi tek 42% tamošnjih tvrtki, to je još uvijek dojmljivih 158,355 poduzeća različitih veličina, više nego talijanskih i francuskih zajedno.

Količina poslovnih podataka u oblaku prenesena na diskete 📷 Distrelec
Količina poslovnih podataka u oblaku prenesena na disketu Distrelec

Talijanske tvrtke u oblacima čuvaju 130.964 TB, a zamišljena hrpa disketa s njihovim podacima postiže udaljenost 302.854 km od Zemlje, otprilike na dvije trećine puta do Mjeseca. Francuska tvrtka čini se da nisu baš skloni pohrani svojih podataka u oblacima pa tamo drže “samo” 54.235 TB, što je pretvoreno u floppyje čini hrpu visoku 125.417 km ili gotovo trećinu puta do Mjeseca.


Na listi se našla i Hrvatska; kad bi se podaci hrvatskih tvrtki iz oblaka prebacili na diskete, ta bi hrpa bila visoka 14.938 kilometara.


Korištenje oblaka u postocima

Gledano u postocima, Svoje podatke u oblacima najviše čuvaju nordijske tvrtke: Švedska i Finska bilježe stopu korištenja od 75%, Danska 65%, a Norveška 64%. Visoko je rangirano i Nizozemska gdje se oblacima koristi 65% poduzeća. Njihova zamišljena hrpa disketa dosezala bi visinu od 101.475 km, dakle 10.000 puta više od visine krstarenja Boeinga 747.

Kada se vizualiziraju u formatu diskete, podaci pohranjeni u oblaku dosežu stratosferske visine 📷 Pixabay
Kada se vizualiziraju u formatu diskete, podaci pohranjeni u oblaku dosežu stratosferske visine Pixabay

Italija je dom za 112.598 poduzeća koja koriste pohranu podataka u oblaku, što je otprilike 60% tamošnjih kompanija s više od deset zaposlenih.

Sve više podataka u oblacima drže i tvrtke iz zemalja istočne Europe. U Estoniji to čini 58% poduzeća, u Češkoj njih 44%, ili u broju točno 17.299 poduzeća. Kada se vizualiziraju u formatu diskete, podaci čeških tvrtki (50.400 km) nadmašuju podatke Estonije (10.966 km).

Više o temiIzvor:Bug.hr