Dio umirovljenika od srpnja će primati veće mirovine, a zatim od 1. siječnja još veće

by | tra 21, 2023 | Posao | 0 comments

Većinom glasova donesene su izmjene Zakona o vodama, kojima se poboljšava pristup pitkoj vodi za sve stanovnike, a posebno za ranjive i marginalizirane skupine.

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova podržao izmjene Zakona o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, kojima se ukida 10-postotno smanjenje tih mirovina, čime je obuhvaćeno oko 96.000 umirovljenika.

Za izmjene zakona glasalo je 125 zastupnika, jedan je bio suzdržan, a nitko nije bio protiv.

Izmjenama se ukida 10-postotno smanjenje mirovine po posebnim propisima, uvedeno u vrijeme krize 2010. godine. Od 1. srpnja oko 96.000 umirovljenika, koji su mirovine ostvarili po posebnim propisima, primat će više mirovine, a to će se uvećanje od 1. siječnja 2024. udvostručiti.

Sabor je usvojio i izmijenio Zakon o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela. Njime se uređuje prijenos podataka o putnicima koji prikupljaju zračne prijevoznike te uvjete za daljnju obradu tih podataka, uključujući i međunarodnu razmjenu s nadležnim tijelima država članica EU i trećih država.

Većinom glasova donesene su izmjene Zakona o vodama, kojima se poboljšava pristup pitkoj vodi za sve stanovnike, a posebno za ranjive i marginalizirane skupine.

Obuljen ponovno imenovan za predsjednika Vijeća HAKOM-a

Sabor je prihvatio da se razriješi dosadašnji predsjednik, zamjenik predsjednika i članovi Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) radi isteka mandata da se Tonka Obuljena ponovno, pet godina, imenuje predsjednikom Vijeća. Za članove vijeća izabrani su Ante Milas, Nikola Popović, Mislav Hebel i Marko Jukić.

Sabor je u drugom čitanju poslao prijedlog Zakona o mirnom rješavanju sporova kojem je cilj unaprjeđenje postupka mirenja, osiguranje veće dostupnosti mirnog rješavanja sporova i ubrzanje postupka. Također, prihvaćena su izvješća o korištenju Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) u 2021. i prvoj polovici 2022. godine te izvješća o obrani za 2020. i 2021.

Prije glasovanja Davorko Vidović (Klub Socijaldemokrata) rekao je da oni neće glasovati za ta izvješća jer su duboko uvjereni da je izvješće koje je Vlada uputila Hrvatskom saboru podneseno na nezakonit način tj. zanemaren je Zakon o obrani.

Smatra kako osim osobnog sukoba između ministra obrane Maria Banožića i predsjednika Republike Zorana Milanovića nije postojao nijedan razlog da se ne zatraži prethodno mišljenje predsjednika Republike i da se takvo izvješće uputi u Hrvatski sabor na usvajanje.

Većinom glasova zastupnici su podržali mišljenje Saborskog odbora za Ustav, Poslovni i politički sustav da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković imao pravo tijekom stanke na dva dana iz rada isključiti Željka Sačića (HS), uz objašnjenje da je i stanka dio sjednice Hrvatskog sabora.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr