Ljubavna priča kraljice Elizabete II. i muža Philipa: Naljutio se jer je zadržala djevojačko prezime

Philip je bio Elizabetina prva i jedina ljubav, njihov brak trajao je 73 godine. O njegovim se aferama puno pričalo, a jedna je posebno poznata

Britanska kraljica Elizabeta II., koja je preminula u rujnu prošle godine, danas bi proslavila 97. rođendan. Na tron ​​je sjela još kada je Britanija bila kolonijalna sila, 1953., sa svega 27 godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Razdoblje vladavine kraljice Elizabete po mnogočemu će se pamtiti, njezina krunidba prvi je događaj koji je televizija prenosila uživo, a uz sve to ju je pratio njezin suprug i prva ljubav Princ Filip. On je bio nećak grčkog kralja, a Elizabeta se u njemu zaljubila još kao djevojčica, koja je imala 13 godina. Njihov je brak trajao 73 godine.

Foto: David Jones/PRESS ASSOCIATION

Filip i britanska prijestolonasljednica počeli su si slati pisma, a on je 1946. od kralja Georgea VI. zatražio princezinu ruku. Naime, kralj nije bio oduševljen odabranikom svoje starije kćeri, što zbog porijekla, što zbog ‘pretjerano opuštenog’ ponašanja. Zaruke su smjeli objaviti tek nakon Elizabetinog 21. rođendana, a Philip, čije je rodno ime bio Philippos Andreou, morao se odreći svih grčkih i danskih kraljevskih titula. Uzeo je prezime Mountbatten po majčinoj liniji i krstio se u aglikanskoj crkvi.

Foto: Novinarsko društvo

Vjenčali su se 20. studenog 1947., a istoga dana je od njezina oca dobio dobro poznatu titulu vojvode od Edinburgha. Njihovo je vjenčanje bilo skromnije od očekivanog zbog velikih gubitaka koje je Velika Britanija doživjela u II. Svjetskom ratu, a Elizabeta se navodno šminkala sama i kupila haljinu kuponima.

Nedugo nakon vjenčanja dobili su dvoje djece, princa Charlesa i princeza Annu. U to je vrijeme kraljevski par živio na tada britanskoj Malti jer je Philip tamo služio u mornarici.

Foto: Novinarsko društvo

U trenutku smrti Elizabetinog oca, par je bio u Keniji, na jednoj od najvećih turneja po britanskim kolonijama. Nakon toga Elizabeta se vratila u Britaniju i preuzela dužnost kraljice.

I nakon krunidbe je Elizabeta ostala vjerna svom djevojačkom prezimenu Windsor, koje su nosile i njihova djeca, što je Phillipu strašno smetalo. Jednom je prilikom rekao da se zbog toga osjeća kao ‘vražja ameba’, a ona mu je 1960. popustila i donijela odluku da članovi obitelji koji nemaju titulu ‘kraljevskog veličanstva’ nose prezime Mountbatten-Windsor.

Foto: Profimedia/dpa/Pixsell

U međuvremenu je par dobio još dva sina, Edvard ja Andrewa. No, u njihovom braku nisu uvijek cvjetale ruže. Povjesničarka Tessa Dunlop jednom je prilikom objasnila da se smatra da je kraljica popuštala princa oko njegovih prijateljstava sa ženama jer je ‘bila svjesna da kao njezina supruga cijelo vrijeme mora hodati po žici’, a njihov brak opisala kao ‘podnošljiv i pun ljubavi’.

Posebno poznata je navodna afera princa Philipa sPenny Knatchbull, grofica od Burme. Kontroverzna afera spomenuta je u Netflixovoj seriji ‘The Crown’ o kraljičinom životu, a zanimljivo je da je Penny bila jedna od 30 ljudi koji su bili na Phillipovom sprovodu 2021. godine.

Foto: Instagram/Youtube/Snimak zaslona

Također, Philip je nazvao Penny ‘drugom najvažnijom ženom u svom životu’ i bili su prijatelji desetljećima, a posebnu podršku pružio joj je kada je njezina petogodišnjakinja preminula od karcinoma bubrega.

Čini se da kraljica Phillipu nije zamjerila blizak odnos s Penny, jer je ona bila na popisima uzvanika za sve zabave koje je dvor priređivao. “On je netko tko ne prima lako komplimente, ali on je, jednostavno, bio moja snaga i ostao sve ove godine”, rekla je kraljica tijekom govora na njezinu zlatnu godišnjicu braka 1997. godine. Ovaj je par postao najdugovječnijim parom britanske kraljevske obitelji.

– To je vrlo simbiotski odnos i vrlo čvrsto partnerstvo, počevši, naravno, s ovim ranim sastancima, ovim ranim dopisivanjem – koje je postalo prijateljstvo, koje je postalo privrženost, koje je postalo ljubav – opisao je povjesničar Christopher Warwick kraljevski par.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr