Ova godina je u znaku nostalgijskog makeup trenda

Koja je simbolika jarke plave boje?

Jarka plava boja često se povezuje sa simbolikom pouzdanosti, mira, istine, vjernosti, čistoće, snage, povjerenja, stabilnosti, harmonije i umirujuće energije. Smatra se i bojom koja potiče jasnoću uma, koncentraciju i komunikaciju.

U mnogim kulturama i religijama, ova boja ima posebno značenje. Primjerice, u kršćanstvu se često koristi u kontekstu Marije haljine ili neba. U hinduizmu, božanstva se često prikazuju u jako plavim haljinama, poput Krišne. U kineskoj tradiciji, jarka plava boja povezuje se s elementom vode i zime.

Također, plava boja ima tendenciju izazvati različite emocije kod ljudi, ovisno o nijansi plave, kontekstu i kulturi. Općenito, plava se povezuje s osjećajima kao što su mir, spokoj, povjerenje, vjernost, stabilnost, pouzdanost i umirujuća energija.

Svjetlije nijanse plave, poput nebeskoplave i akvamarinske, često se povezuju sa svježinom, prozračnošću i vedrinom. Tamnije nijanse plave, poput mornarske ili indigo plave, mogu imati ozbiljniji ton i povezivati ​​se s moći, snom i elegancijom. Plava boja također može izazvati osjećaj hladnoće, distanciranosti i melankolije, posebno u tamnijim tonovima. Međutim, svjetlije nijanse plave mogu izazvati osjećaj svježine, nježnosti i romantičnosti.

Više o temiIzvor: Journal.hr