Plenković: ''Milanovića svrbi kad mu netko kaže da laže, a laže nonstop''

Premijer Andrej Plenković kraj formalnog radnog tjedna odučio je dočekati u Slavoniji gdje je posjetio i Proljetni sajam te nastavio


premijer Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti otvorenja Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije i Proljetnog sajma u Osijeku.

Prije toga sastao se i sa stranačkim kolegama osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem te gradonačelnikom Osijeka Ivanom Radićemai gospodarstvenicima.

Uostalom, Plenković je odgovarao na pitanja novinara, a zanimalo ih je i kako gleda na posljednje izjave Predsjednice Republike Zorana Milanovića o smjeni na čelu USKOK-a.

“Ta priča ne drži vodu. DORH laže, to je osobna osveta Plenkovića”, poručio je Milanović, a Plenković je to odbacio i sve nazvao nastavkom divljaštva.

”Raste broj primitivnih političara kao što je Milanović”

“Sve je to uobičajeni repertoar divljaštva, vulgarnosti, primitivizma čovjeka koji je promijenio politički diskurs u Hrvatskoj tako da je jednako primitivnih političara poput njega sve više. Oni remete našu političku kulturu, a ne rade ništa. Njegov doprinos zadnjih godina je čista nula, rekao bih duboki minus s obzirom na to koliko je narušio političku kulturu. Predlažem da poslušate njegove izjave kada je uhićen njegov Jatak iz Slovenske’, dodao je Plenković.

“U svakoj rečenici vidi se njegov loš karakter i bezobrazluk. Dio političke scene ga prati, posebice oni u SDP-u čija je tajnica morala dati ostavku, a za krivotvorenje potpisa očito su svi znali. Oni koji ga podržavaju su jadni kao i on”, zaključio je premijer.

”Ovo nema nikakve veze s nevjerojatnim naklapanjima koje je čak i za kafane škrto i krivo za hrvatsko društvo”, poručio je premijer govoreći i oporbenim zamjerkama i prozivkama zbog smjene u USKOK-u te sastanka s glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj-Šipek dan ranije u Banskim dvorima.

”Riječ je o internoj stvari DORH-a. Učinilo mi se da nije baš tek tako da je sada došlo do ove situacije. Htio sam neposredno čuti što je državna odvjetnica pojasnila ministru pravosuđa. Moramo malo stvari dovesti u realnost: tko može postati ravnatelj USKOK-a, samo onaj koji je već u sustavu. Ravnatelj bira glavnog državnog odvjetnika. To su sve interne stvari DORH-a”, kazao je, a upitan o izostanku kasko osiguranja u slučaju automobila: ”Nije posao premijera da brine o kasko osiguranju pojedinog vozila u službi nekog državnog tijela. Vjerujem da oni koji trebaju računaju je li nešto potrebno ili nije.”

Osvrnuo se i na Milanovićevo problematiziranje oko Izvješća u obrani. “Kad mu Banožić nešto pošalje u dopisu, on ne odgovori, nego to pošalje Vladi. Njemu ministar u Vladi nije partner. Onda ćemo mi iz Vlade to proslaviti ministra da zna.”

”Što se tiče ulaganja u obranu, kad oni čuju da izdamo dva posto BDP-a za obranu, da kupujemo avione, da će doći novi helikopteri Black Hawk, onda kad ih slušate imate dojam da drugačije govore s poštovanjem, za razliku od ovih kod nas koji to trivijaliziraju. Mi stojimo što se tiče obrane dobro, a to što to njemu nije drago, to je njegov problem”, poručio je premijer.

”Imam i ja alergiju pa ne šmrčem nonstop”

Opetovao je potom sve što je njegova Vlada dosad učinila i kazao da to smeta oporbi. ”Oni bi da im netko drugi odradi izbore. Neće. Izbori se dobivaju na postignućima”, rekao je.

”Milanovića svrbi kad mu netko kaže da laže, a laže nonstop. Projicira svoje komplekse na druge. To je za promatranje”, rekao je i dodao: ”Onaj tko će nas vrijeđati, dobit će odgovor svaki put neovisno je li alergija ili nije. Imam i ja alergiju pa ne šmrčem nonstop.”

Dotaknuo se i ovojednog sukoba u Saboru: “Primitivizam Bula, Beljaka i Sačića njihova je odgovornost. To nije nadležnost predsjednika Sabora i Vlade. Moramo navesti remetilačke čimbenike političke kulture. To je njihova odgovornost, divljaštvo, nekultura.”

Izrazio je zadovoljstvo jer će u koloni s predstavnicima vlasti u Jasenovcu biti i predstavnici Židovske zajednice: “Naši stavovi i poruke su kristalno jasni”.

Vezano uz najave vatrogasaca o mogućoj prosvjedi ponovio je da nema vala nezadovoljstva.

”Legitimno je da se sve skupine zalažu za svoj interes, posebno sindikati”, istaknuo je te dodao: ”Što se tiče vatrogasaca, imali smo sastanak s čelnicima vatrogasne zajednice, radi se na dokumentu koji će pitanje riješiti efikasnosti”.

Uz Plenkovića su u Osijeku bili i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipovićministarstvo poljoprivrede Marija Vučković te ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr