Redateljica Olja Đorđević priča nam o predstavi i redateljskom životu: Puno je teže kad si žena!

Foto: Davor Javorović/Pixsell/

Olivera nam je otkrila i da je njezin otac 1966. započeo glumačku karijeru HNK Osijek. Tad ona nije bila ni u planu, a njezin otac nije ni slutio da će imati kćer koja će režirati predstave u istom kazalištu.

Predstava je fizički teška jer zahtijeva brz tempo, a pogotovo za glavne glumce na kojima je sve od trenutka kada dođe na pozornicu pa sve do kraja predstave, priča nam Olivera Olja Đorđević koja potpisuje režiju predstave ‘Dva u jedan’ koja će se 21. travnja premijerno izvesti u HNK Osijek.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Olja, kaže nam, uvijek se veseli povratku u Osijek.

– Uvijek mi je divno u Osijeku, kao kod kuće sam, a ovo je već treća suradnja. Lijepo smo radili i obično se pokaže kada je lijep proces rada, da se ta emocija prenese i na publiku. Nadam se da će i ovoga puta biti – rekla nam je redateljica s adrese u Subotici.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Posvuda i uvijek velika uspješnica, ma gdje da je igrao, ‘Dva u Jedan’ je hit vodvilj Raya Cooneyja, majstora komedije zabune, odnosno vodvilja. Radnja se odvija u jednom hotelu, osamdesetih godina prošlog stoljeća u vrijeme ‘Čelične Lady’, Margaret Thatcher, a zabuna se zahuktava od trenutka kad jedan od njezinih konzervativaca, odnosno jedan od ministara u njezinoj vladi pomisli da je odlična zamisao dovesti ljubavnicu u hotel. u kojem je odsjeo sa svojom zakonitom suprugom. U ovoj provedbi, na propast unaprijed osuđenog plana uključuje i svog pomoćnika koji nije dorastao tom super-tajnom zadatku.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Richarda Willeya utjelovio je Ivan Ćaćić, Pamelu Willey glumi Ivana Soldo Čabraja, Georgea Pigdena glumit će Miroslav Čabraja, a Jennifer Bristow utjelovit će Antonia Mrkonjić.

– To je jedno zabavno popodne koje je prošlo naopako – rekla nam je kroz osmijeh Olja.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Predstava je fizički teška, rekli su glumci ranije, a Miroslav Čabraja čak ju je opisao i kao najtežu predstavu u kojoj je glumio. Redateljica Olivera, slaže se s njima.

– Predstava je fizički teška jer zahtijeva brz tempo, a pogotovo za glavne glumce na kojima je sve od trenutka kada dođe na pozornicu pa sve do kraja predstave. Mislim da bi Čabraja i Čačić sada mogli najbolje pričati o tome i reći nam koliko su ‘lakši’ od početka probe. Teška je i za koncentraciju glumaca. U vodviljima teško ima mjesta za grešku jer ako ispadnete iz ritma predstava pati. Mislim da je ovo vrhunac glumačke koncentracije i snage u sat i pol vremena – rekla nam je.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Pitali smo redateljicu Olju koliko je ona zahtjevna?

– Volim i uživam u ovom poslu koji radim. Djelujem vam sigurno, rekli ste, a ovo mi je preko 50 premijernih predstava, pokušala sam izbrojati, ali nisam uspjela. Vjerojatno sam zahtjevna jer volim da je lijepa atmosfera, ali volim kada se radi – objasnila nam je te dodala da su probe trajale mjesec i pol te nam dodaje da anegdota s probom ima, ali nisu baš pristojne pa ih ne bi htjela prepričavati.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Ova redateljica znala je da se ovim poslom želi baviti već kada je imala 10 godina.

– Znala sam sa deset godina da želim biti redateljica. Moj otac je glumac, a ono što je zanimljivo što je svoju karijeru započeo baš u Osijeku 1966. godine. U arhivi postoje fotografije i program iz vremena kada je on ovdje igrao. Tada nije znao da će me imati, a nije mogao ni zamišljati da će imati kćer koja će raditi u istom kazalištu u kojem je on započeo svoju glumačku karijeru. Provela sam dosta svoga vremena u djetinjstvu u kazalištima i na probama pa sam manje više uvijek znala. Studirala sam u Novom Sadu, a dugi niz godina radim ovaj posao i mislim da je blagoslov kada radim ono što sam i htjela – objasnila nam je.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Živim na kotačima, kaže nam ova redateljica, što je zanimljivo, ali kada imate obitelj je jako zahtjevno. Nadodala je da život žena i muškaraca nije niti malo sličan u redateljskom poslu.

– Puno je teže i zahtjevnije biti žena u redateljskom svijetu. Ako želite obitelj zahtijevati jako puno organizacija i podršku svih vaših bližnjih. Kada je moj sin bio mali, nisam ga nikada htjela ostaviti s bakom pa sam ga uvijek vodila sa sobom. Kada sam režirala ‘Sumnjiva lica’ u Osijeku i on je bio sa mnom i živio je tu mjesec i pol dana. Bio je sa mnom i kada sam režirala predstavu u Dubrovniku. Svi su komentirali – Ovo je baš divno! – a nisu znali da se ja uz stepenice u Dubrovniku penjem sa pelenama, nosim njega i sve ostalo. Ženama je puno drugačije, ali većina slučajeva nisu isto plaćene kao muškarci. I dalje je ta borba da uskladite biti majka i biti redateljica – govori nam redateljica Olja te se nadodaje da joj je sin velika podrška.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Predstava ‘Dva u jedan’ u HNK Osijek zaigrat će prvi put 21. travnja, a zatim i 22., 24. i 25. u istom mjesecu.

– Nadam se da će se predstava igrati još dugo. Baš kao i prethodna predstava koju sam radila ovdje. ‘Sumnjiva lica’ igrana je preko 70 puta – rekla nam je svoje želje redateljica ovog vodvilja.

Pitali smo se i kakve emocije želimo prenijeti na publiku koja odluči posjetiti kazalište i pogledati ‘Dva u jedan’.

– Uzevši u obzir kakav je svakodnevni život postao poslije korone, ne bih rekla ni pod stresom već da smo svi pomalo poluludi, onda je ovo prilika za opuštanje. Onda je tih sat i pol vremena u ovom vremenu u kojemu živimo, kada možemo zaboraviti na sve probleme, zaista jedan dar i blagoslov. Nadam se da će ljudi barem kroz tih sat i pol vremena, dok su s nama, zaboraviti na sve probleme – rekla nam je redateljica Olja sa širokim osmijehom za kraj.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr