Žene u nadzornim odborima – korak prema održivoj poslovnoj praksi

U lipnju 2022. godine Vijeće i Europski parlament postigli su politički dogovor o novom zakonu Europske unije kojim se obećava uravnoteženija rodna zastupljenost u upravama poduzeća uvrštenih na burzu.

Kako bi osigurale jednakost spolova u upravljanju, uvrštene tvrtke moraju osigurati 40% mjesta za osobe podzastupljenog spola (najčešće žene) na poziciji neizvršnih direktora odn 33% na svim direktorskim mjestima do 2026. godine. Ovaj sporazum postignut je deset godina nakon prvog prijedloga, malo će biti ključan za postizanje jednakosti spolova u svim državama članicama Europske unije.

Rodna nejednakost na izvršnim pozicijama iu nadzornim odborima hrvatskih tvrtki problem je na koji već dugi niz godina ukazuje Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Prema podacima Europskog instituta za rodnu jednakost (EIGE), samo je 26,2 posto žena bilo u odborima tvrtki upisanih na burzi u Hrvatskoj u 2020. godini, dok Deloitteovo izvješće iz iste godine navodi 30 posto.

Izjednačavanje spolova na svim razinama poslovanja ključno je za unaprjeđenje društvenih i gospodarskih uvjeta

Za postizanje istinske ravnopravnosti spolova u poslovnom svijetu, ključno je promovirati i imenovati žene na svim razinama upravljanja, uključujući više rukovodeće položaje i nadzorne odbore. Svjesni neujednačene rodne statistike u Hrvatskoj, ali i na razini cijele Europe, EBRD i Deloitte razvili su se iu nekoliko navrata održali edukaciju na temu dobrog korporativnog upravljanja i ravnopravnosti spolova u nadzornim odborima. Trening je dio sveobuhvatnog”Žene u biznisu“ Program koji EBRD uz podršku donatora i partnera provodi u Hrvatskoj već 12 godina.

Riječ je o programu koji kroz niz aktivnosti podržava ekonomsko osnaživanje žena te stvara uvjete za njihovo značajnije uključivanje u poslovni svijet. Program pruža savjetodavnu podršku malim i srednjim tvrtkama koje vode žene, stvarajući uvjete za njihov uspjeh. Kroz ovaj program, stotine poduzetnica i tvrtki kojima upravljaju žene dobile su podršku u pristup stručnim znanjima, poslovnim vještinama, financiranju, savjetovanju, mentorstvu i umrežavanju.

Pridružite se pokretanju ‘Women in the Boardroom’

COTRUGLIvodeća poslovna škola na području jugoistočne Europe poziva na događanje „Žene u dvorani za sastanke“, koje organizira u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Deloitte HrvatskaOdvjetničkim društvom Krehić Zakon ja Privredna banka Zagreb.

Događaj će se održati 4. svibnja 2023. godine s početkom u 18 sati u prostorijama Poslovne škole COTRUGLIa okupit će vodeće poslovne žene u Hrvatskoj koje će podijeliti svoje bogato iskustvo i mišljenje o izazovima s kojima se suočavaju.

Sudionici će imati jedinstvenu priliku povezati se s izvanrednim profesionalcima, dobiti vrijedne uvide u strategije napredovanja te steći praktična znanja koja će im pomoći da se istaknu na vodećim pozicijama.

primijeniti!

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr