Vlasti u popularnom turističkom odredištu objavile su važno upozorenje

Tajlandske vlasti u subotu su upozorile stanovnike u velikim dijelovima zemlje, uključujući glavni grad Bangko, u kojem su izmjerena 54 Celzijeva stupnja, da izbjegavaju izlaske zbog ekstremne vrućine.


Ovaj mjesec veliki dijelovi Azije izvješćuju o ekstremnoj vrućini, s rekordnim temperaturama u nekim zemljama.

U Bangladešu i dijelovima Indijezbog velike vrućine porašla je potrošnja struješto rezultira prekidima opskrbe i nestašicom struje za milijune ljudi.

U Bangkokuu je temperatura dosegla rekordnih 54 Celzijeva stupnja u okrugu Bangna u subotu, prema meteorološkom zavodu.

Vlasti stoga upozoravaju stanovnike da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom i budu svjestan opasnosti od toplinskog udara.

“Ponekad se sklonim između 7 i 11 u trgovinu kako bih pobjegla od vrućine”, rekla je. Amporn Supasertprodavačica piletine na žaru u Bangkoku.

Tajlandsko ministarstvo za planiranje i ublažavanje katastrofe priopćilo je da će u subotu temperatura prijeći 40 Celzijevih stupnjeva u najmanje 29 pokrajina.

nedavne ekstremne vrućine srušile su rekorde u potrošnji električne energije, a zemlja je 6. travnja potrošila više od 39.000 megavata.

Time je premašen prijašnji rekord od 32.000 megavata u travnju prošle godine, rekao je vladin glasnogovornik Anucha Burapachaisri.

“Ono što se upravo sada događa uzrokovano je klimatskim promjenama, utjecajem abnormalnog vremena i fenomenom koji se zove ekstremno vrijeme”, rekla je Mathinee Yucharoenistraživačica obalne oceanografije i klimatskih promjena na Sveučilištu Prince of Songkhla za Reuters.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr