Adria Rail: Češki Metrans preuzeo većinsko vlasništvo u riječkoj željezničkoj tvrtki

Budući da Adria Rail upravlja kopnenim željezničkim terminalom u Inđiji, u blizini Beograda, tom je akvizicijom Metrans jednim potezom ušao na hrvatsko i srbijansko tržište.

Češka tvrtka Metrans, podružnica njemačke tvrtke Hamburger Hafen und Logistik, kupila je 51 posto udjela u brzorastućoj riječkoj tvrtki Adria Rail, koja se bavi željezničkim prijevozom robe iz Rijeke u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Budući da Adria Rail upravlja kopnenim željezničkim terminalom u Inđiji, u blizini Beograda, tom je akvizicijom Metrans jednim potezom ušao na hrvatsko i srbijansko tržište.

Istodobno Metrans gradi novi željeznički terminal u mađarskom gradu Zalaegerszegu te najavljuje gradnju dodatnog terminala u Szegedu. Time će svoju europsku mrežu proširiti na 21 terminal na strateškim lokacijama.

– Akvizicija Adria Raila bila je strateški potez za nas jer nam je omogućila širenje svoje intermodalne mreže u jadranskoj regiji. Metrans pruža sveobuhvatne pravodobne intermodalne usluge željezničkog/cestovnog prijevoza upravljajući vlastitim šatl.vlakovima s teretom u pomorskom prometu iz Češke, Slovačke, Mađarske, njemačkog zaleđa i Austrije, povezujući ovo područje željeznicom s glavnim europskim lukama, uključujući Hamburg, Bremerhaven, Rotterdam i Duisburg, ili južnu željezničku vezu s Koprom, Trstom i Istanbulom, a sve temeljeno na mreži vlastitih visokosofisticiranih kontejnerskih terminala/skladišta i modernih željezničkih čvorišta u Češkoj i Slovačkoj – obrazložio je motiv preuzimanja Adria Raila Peter Kisspredsjednik Uprave Grupe Metrans.

Ivica Vrankićdirektor Adria Raila, koji je i nakon akvizicije ostao na čelu tvrtke, ističe važnost Metransova ulaska u Hrvatsku u kontekstu omogućavanja širenja intermodalne mreže u ja

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr