Mirjana Brlečić: Dobitna je kombinacija kada kupcu uz kozmetiku ponudite i farmaceutski savjet

Osnovana prije 25 godina u središtu Zagreba, tvrtka Priroda liječi svojim brendom Nikel godinama je prisutna u drogerijama i ljekarnama, a to ne samo u Hrvatskoj. Farmaceutkinja Mirjana Brlečić htjela je i uspjela napraviti čistu kozmetiku, bez suvišnih dodataka – samo podloga i aktivnih komponenti koje će djelovati na određenu potrebu kože, i to od prirodnih sastojaka

Ruža za baršunastu put, tratinčica za ujednačen ten, stričak protiv bure, smilje za očuvanje ljepote, peršin za smanjenje crvenila, pasiflora za umirenje, probiotici za obnavljanje oštećene kože te inovativnost neizbježni su sastojci u poslovanju tvrtke Priroda liječi, koja stoji iza kozmetičkog brenda Nikel . Liniju Nikel osmislila je magistrica farmacije Mirjana Brlečić, vlasnica i direktorica tvrtke Priroda liječi iz Zagreba, stoga što smatra da je farmacija zapravo kreativan poziv koji pruža mnoge mogućnosti uz visokostručnu pokriće.

Naime, prema Brlečiću, između svih medicinskih profesionalaca, farmaceut je poznavalac lijekova, ali i kozmetičkih proizvoda. Pri osnivanju tvrtka nije strahovala od tržišta prepunog velikih svjetskih kozmetičkih tvrtki, već suprotno, jer je naprijed uvijek vodila spoznaja da radi nešto drugačije, novo, što će pomoći ljudima. Za izradu svoje prirodne kozmetike Brlečić se koristi biljkama iz hrvatskog i sredozemnog podneblja, pri čemu je linija Nikel ujedno oslobođena svih suvišnih dodataka budući da nepotrebno opterećuju proizvod i kožu. Brlečić je naime mišljenja da sadržaj mnogobrojnih sastojaka u kozmetičkom proizvodu povećava mogućnost alergijskih reakcija.

Bez suvišnih dodataka

Naglasila je da je kao farmaceutkinja i znanstvenica stalno propitivala i tražila savršenu formulu za njegovu kožu. Pri tome je spoznao da će sve što organizam treba ‘iznutra’ da bi bio snažno jednako učinkovito djelovati primijenjeno ‘izvana’ kroz proizvod za njegovu kožu.

– Ta spoznaja postala je okosnica i temelj filozofije brenda Nikel. Ženska ljepota oduvijek je zanimala znanstvenike, umjetnike, farmaceute… koji su željeli proniknuti tajnu ljepotu i dugovječnost. Farmacija mi je dala znanje kako cijeli kompleks vrijednih prirodnih sastojaka koji utječu na ljepotu kože učiniti učinkovitim pri njezinoj njezi. Dermatološki smo ispitivali stanje kože s rezultatima prije i nakon korištenja nekog proizvoda te smo neprestano istraživali i tragali za boljim. Istodobno sam se u svom radu susrela s brojnim alergijskim reakcijama na kozmetičke proizvode i to me potaknulo na stvaranje brenda iza kojeg mogu stati svojim imenom i prezimenom. Čista kozmetika, bez suvišnih dodataka, samo podloga i aktivna komponenta koja će djelovati na određenu potrebu kože. Upravo zato su mi od svih nagrada za inovativnost najdraže zlato i certifikat International Ecology Funda, jer se odnose izravno na ono što sam željela postići: pročišćen, dermatološki ispitan, prirodan i učinkovit proizvod. Kada je kozmetika Nikel utemeljena, najveći izazov bio je kako veliku molekulu pretvoriti u djelotvornu malu molekulu, omogućiti joj savršeno prodiranje kroz površinski sloj kože, ulazak u duboke slojeve epiderme i učinkovitost. Jednako tako bilo je važno kako napraviti aktivnu komponentu da bi imala vremensko otpuštanje – iznosi Brlečić.

Prvi upotrijebili probiotike

Farmacija, kozmetologija, istraživanje, stvaranje i suradnja s korisnicima. Sve to čini put nastanka proizvoda, a pri nastanku Nikele za Brlečić posebno je važan bio izravan kontakt i razgovor s korisnicima koji su teško pronašli pravu kremu za svoju kožu.

– Nikal je profinjena kozmetička linija s aktivnim sastojcima koji djeluju na specifične potrebe kože. Ovakav pristup stvaranju Nickel linije dobio je i veliko priznanje međunarodnih sudaca u Moskvi 2009. godine, kada je osvojena spomenuta zlatna medalja i certifikat Međunarodnog ekološkog fonda. U vrijeme kada probiotici još nisu bili zdravstveni hit, a kamoli korišteni u kozmetologiji, 2005. godine Nikelova probiotička krema dobila je zlato za inovaciju na međunarodnoj izložbi inovacija ‘ARCA’ u Zagrebu. Na izložbi inovativnih proizvoda u Sjedinjenim Američkim Državama 2013. osvojio je zlato, a WIIPA (World Invention Intellectual Property Association) uvrstila ga je među 10 najboljih izuma u svom godišnjem izboru. Probiotička krema bila je Nickel-ov prvi proizvod za obnavljanje teško oštećene kože. Shvatila sam da probiotik, osim što pozitivno djeluje na obrambeni sustav kada se unese u organizam, jednako dobro djeluje i izvana kada se nanese na kožu. Probiotici, između ostalog, proizvode velike količine vitamina B3, važnog protiv prhuti, a tu su i antimikrobni peptidi, bakteriocini, koji u kratkom vremenu obnavljaju problematičnu kožu. Kozmetika Nikel dobitnica je brojnih priznanja i nagrada te 50 svjetskih zlata na izložbama inovativnih proizvoda u Americi, Velikoj Britaniji, Aziji, Rusiji i Europskoj uniji. Ovakve naše nagrade zaista izdvajaju od konkurencije – kaže Brlečić.

Obitel

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr