(FOTO) OBLJETNICA U JASENOVCU! Milanović prošao kraj Plenkovića kao pokraj duha, predstavnik Židova žestoko prozvao Pupovca i Kajtazija,

FOTO: Goran Mehkek / CROPIX

Autor: Dnevno.hr/EP

Ove nedjelje obilježava se 78. obljetnica proboja posljednjih zatočenika logora Jasenovacdana koji je ostao upisan u povijest.

Tim povodom tradicionalno se održava komemoracija na kojoj je nazočan vrh države, uključujući i predsjednicu Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika RH Zorana Milanovića.

Ipak, po dolasku se predsjednik i šef Vlade nisu ni pozdravili.

Nije bilo pljeska

Milanović je Plenkoviću bio okrenut leđima kada je premijer stigao u Jasenovac. Prilikom prozivanja visokih uzvanika, jedan drugome nisu niti pljeskali kad su ih prozvali.

Ognjen Kraus iz Kordinacije židovskih općina otvoreno je prozvao Milorada Pupovca i Veljka Kajtazijaa, predstavnika Srba i Roma, koji, kako kaže Kraus, nisu učinili ništa da se donese Kazneni zakon koji bi kaznio ustaški pozdrav i simbole, piše N1.

PUPOVAC PROZVAN USRED JASENOVCA! Kraus otkrio što se događa u pozadini: ‘Vuk je izjeo magare’

Govoreći o razlozima zbog kojih su pristali biti u istoj koloni s predstavnicima Vlade, rekao je:

“Bit ću zaista kratak. Dobili smo poziv od Javne ustanove Jasenovac od gospodina Pejakovića, čiji rad iznimno cijenim. S druge strane, koliko vidim svi su se odazvali. Godinama inzistiramo na stvarima koje se ne događaju. Inzistiramo da se uvede u zakon ustaški simboli i sve što tome pripada, a to znači prestanak falsificiranja povijesti, prestanak s negiranjem Jasenovca i drugih ustaških logora.”

Upitan je li se išta promijenilo unazad 5 godina, odgovorio je da nekih pomaka ima, međutim, dodaje: “Ali ono što smo bitno tražili nije napravljeno. Donesena je samo izmjena Prekršajnog zakona, to je samo kozmetika zakona iz SFR Jugoslavije. Samo su povećane kazne, a ne zna se na što se te kazne odnose. ”

Premijer @AndrejPlenković i predsjednik Milanović @Ured_PRH na zajedničkom događaju u Jasenovcu. Nisu se ni pogledali, Milanović Plenkoviću bio okrenut leđima #n1info pic.twitter.com/UienWIaGgQ

— Katarina Brečić (@kbrecic) 23. travnja 2023

Smatra da je policija dosta toga učinila u posljednje vrijeme, ali da sudovi nisu napravili ništa.

“Ne vidim nikakvu razliku. Nismo imali podršku koju sam očekivao od naših sunarodnjaka – Roma i Srba. Vjerujem da nisam imao potporu jer da se nisu potrudili, a imaju svoje predstavnike u Saboru i Vladi, mogli su napraviti nešto da taj zakon uđe u proceduru. Pojeo vuk magarce”, rekao je Kraus i dodao:

Na pitanje proziva li Pupovca i Kajtazija, rekao je: “Naravno da prozivam, ali posebno svog zastupnika u Saboru Kajtazija, kojem sam također poslao dopis da se to stavi u proceduru, ali koji to nije učinio.”

Sandra Benčićsaborska zastupnica iz redova stranke Možemo, poručila je da je iznimno važno biti zajedno na komemoraciji kako bi se pokazalo da se ne zaboravlja na žrtvu tih ljudi i narav tog režima koji je dobio deset tisuća ljudi.

Dodala je da se u Saboru ovog tjedna vidjelo da još uvijek u Hrvatskoj postoje političke opcije kojima je ustaški režim prihvatljiv, za koje smatraju da ga ne treba osuđivati, kao i danacističke, fašističke i ustaške pozdrave ne treba kažnjavati.

“Ono što se dogodilo, lako se može ponoviti ako nismo svjesni, ako ne njegujemo sjećanje i ako se kaže da je to nebitno”, rekao je šef SDP-a Peđa Grbin.

Bivšem predsjednika Stipi Mesiću pozlilo je usred komemoracije. On je prvo sjeo na pod pozornicu na kojoj su stajali, a onda su mu pritrčali i pomogli da prođe na drugu stranu sjesti na stolicu, piše 24sata.

Popio je malo vode i nešto malo kasnije normalno sudjelovao u protokolu, navodi se.

Oglasio se premijer Plenković:

“Vidjeli ste da je Sabor usvojio Zakon o prekršajima s povećanim kaznama, smatramo da je to korak u pravom smjeru. Znamo da je to i trenutno zabranjeno, a oni koji čine štetu ugledu Hrvatske. Kroz nekoliko godina ta je tema svedena na mali krug ljudi. Vidi se iu Hrvatskom saboru, osim par iznimaka velika većina je bila ZA.

O uzviku Za dom spremni u Saboru:

“To je loša poruka. Oni zastupnici koji to izgovaraju neka im bude na sliku i priliku. U ovom trenutku nije tema. Mislim da ima već niz presuda i sudska praksa. Važno je da mi u javnom prostoru njegujemo kulturu dijaloga”, rekao je.

Autor:Dnevno.hr/EP

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr