Srpski poljoprivrednici u sadnji ove kulture vide veliku priliku: Druge cijene padaju, samo cijena raste

Posljednje izvješće FAO-a pokazuje da je hrana u prosjeku pojeftinila 20%, osim šećera koji je ponovno pokupio.

Nakon prošlogodišnje stabilizacije, cijene šećera na svjetskom tržištu ponovno su počele oscilirati. Posljednje izvješće FAO-a pokazuje da su na globalnoj razini promatrane prehrambene namirnice u posljednjih godinu dana u prosjeku pojeftinile za 20 posto, osim šećera koji je ponovno pokupio.

Nakon porasta u veljači od 6,9 posto, čime je cijena podignuta na najvišu razinu od 2017., sada je zabilježen još jedan rast od 1,5 posto.

Rast nasada
U nedavno objavljenom izvješću Ministarstva poljoprivrede o stanju na tržištu šećera u Srbiji, predviđa se da bi poljoprivrednici mogli iskoristiti ovu situaciju. Ove godine očekuju se veće sadnje šećerne repe.

U 2022. površina pod ovom kulturom iznosila je 34.728 hektara, a proizvodnja je bila manja za 18,6 posto nego u prethodnoj sezoni. Pad prinosa zbog suše bio je manji nego kod ostalih proljetnih kultura, što će ove godine biti jedan od razloga za povećanje sjetvenih površina.

Osim bolje cijene koju će ponuditi šećerne repe, na nju će utjecati i značajne državne potpore proizvođačima šećerne repe. Za površine do 500 hektara (uz iznos od 50 tona po hektaru) proizvođači će moći dobiti 35.000 dinara po hektaru – navodi se u izvještaju Ministarstva trgovine.

Globalna proizvodnja šećera u tržišnoj 2022./23. godini procjenjuje na oko 183,2 milijuna tona, što je za 2,8 milijuna tona više nego prošle sezone. Istodobno, očekuje se i da će potrošnja dostići rekordnu razinu, zbog rasta na tržištima Kine, Indonezije i Rusije. To će, napominju stručnjaci, dovesti i do pada zaliha, jer će rast globalne potrošnje premašiti porast u proizvodnji.

Kako navode u srpskom Ministarstvu poljoprivrede, u posljednjim mjesecima trebao bi biti zaključen i Sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Australije. S obje strane, šećer je okarakteriziran kao osjetljiv proizvod i njemu se još nije pregovaralo. O cijeni šećera vjerojatno će se tek govoriti u posljednjim mjesecima ukoliko Europa ne uspije nadomjestiti svoj manji uvoz sa udaljenih tržišta.

Francuska, koja je najveći proizvođač, očekuje najslabiju sjetvu šećerne repe u prošloj godini zbog zabranjenih pesticida koji su učinkoviti u zaštiti ove kulture. Zbog toga su proizvođači i prerađivači jako zabrinuti hoće li na tržištu biti dovoljno šećera.

Vremenski rizici
Ključni razlog problema sa šećerom su vremenski rizici, koji pogađaju najveće proizvođače ove namirnice. CNBC procjenjuje da bi se rast cijena šećera mogao prenijeti i na krajnje potrošače, u obliku poskupljenja njihovih omiljenih slatkiša, poput sladoleda, keksa, čokolade, bombona.

– Povećanje cijena konditorskih proizvoda i pića na bazi šećera podrazumijeva se kada se poveća vrijednost šećera – rekao je John Stansfield, viši analitičar DNEXT-a, platforme za analizu podataka. – U bombonijeri imate mlijeko, kakav prah i ostalo, ai ti troškovi rastu. Tu su i troškovi energije i rada, što sve utječe na proizvodnju i rast cijena takve robe.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr