UKRAJINCI NAPALI KRIM: Vlada stanje pripravnosti! U to vrijeme Lavrov je sletio u New York, pratilo ga je 700 000 ljudi…

Fotografija: Guliver/AP Photo/Raad Adayleh

Autor: Dnevno.hr/EP

Rat u Ukrajini ne jenjava, iako je prema analitičarima sve manje u fokusu zapadnih čelnika.

predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski u nekoliko najava ambiciozno je najavio da njegove trupe namjeravaju vratiti Krim ukrajinskom teritoriju.

Nakon tih najava ruske Crnomorske flote odbila je napad dronovima na krimsku luku Sevastopolj izveden u noći s nedjeljom na ponedjeljak, objavio je ruski guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev na aplikaciji Telegram.

Dronovi uništeni

“Prema posljednjim informacijama, jedan dron je uništen, a drugi je eksplodirao sam od sebe. Sad je sve tiho, ali sve naše snage i službe su u stanju pripravnosti”, objavio je Razvožajev, ustvrdivši da u napadu nije bilo nikakve štete.

Podsjećamo, Sevastopolj je, baš kao i ostatak ukrajinskog poluotoka Krim, Rusiji pripojen 2014. godine. Ukrajina se još nije očitovala o najnovijem napadu bespilotnim letjelicama na Krim, što je u skladu s politikom Kijeva da ne preuzme odgovornost za napade na ruski teritorij, kao ni na ukrajinski teritorij pod kontrolom ruskih snaga.

U to vrijeme, ruski šef diplomacije Sergej Lavrov stigao je u New York gdje će 24. i 25. travnja sudjelovati na sjednicama Vijeća sigurnosti UN-a, izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova.

“Sergej Lavrov stigao je u New York. Sutra će se održati sjednica Vijeća sigurnosti UN-a kojom on predsjeda”, napisala je na svom Telegram kanalu, prenosi ruska prorežimska novinska agencija TASS.

Zakharova je objavila da je više od 700.000 ljudi pratilo Lavrovljev let u SAD koristeći Flightradar. Očekuje se da će se Lavrov danas sastati s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom. Ranije je stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja rekao da Rusija ima puno tema za razgovor.

Lavrov je pozvao najviše diplomata iz nekoliko zemalja, uključujući američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, da sudjeluju na sjednicama Vijeća sigurnosti UN-a kojima predsjedava Rusija.

Ne, nije izvjesno hoće li se Lavrov i Blinken sastati u UN-u. Lavrov tvrdi da je Moskva spremna razmotriti susret s Blinkenom i ne odbija ozbiljne prijedloge američke strane za dijalog. Prije dolaska ruske delegacije u New York, zamjenik ruskog ministra Sergej Rjabkov rekao je da još nema planova za takav sastanak, piše TASS.

Drama ide dalje.

Autor:Dnevno.hr/EP

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr