Jedna od najvećih u povijesti: Vojske 25 zemalja u lipnju će vježbati iznad tri europske države. Što će biti sa zračnim prometom?

Najveću zračnu vježbu NATO-a, koja će se održati u lipnju, vjerojatno neće prouzročiti otkazivanje komercijalnih letova, priopćila je Europska agencija za kontrolu zračnog prometa (Eurocontrol), nakon što je ranije njemačka zračna industrija izrazila zabrinutost zbog mogućih poremećaja.


“Ne očekujemo da će biti potrebe da zračni operateri otkažu letove kako bi se prilagodili potrebama vježbe”, rekao je Eurocontrol u izjavi za Reuters.

Air Defender 23 bit će jedna od najvećih zračnih vježbi u povijesti NATO-a. U njoj će sudjelovati vojske 25 zemalja u njemačkom, nizozemskom i češkom zračnom prostoru.

Koristit će zračne koridore koji su se često koristili u svrhu obukenavodi njemačko ratno zrakoplovstvo.

Od sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, komercijalni zračni prostor iznad Ukrajine zatvoren je kakav jest gušći zračni promet u ostatku Europe.

Njemački zrakoplovni sektor posebno je zabrinut zbog štetnog utjecaja vježbe na komercijalno zrakoplovstvo.

Udruga zračnih prijevoznika BDLS pozvala je na koordinaciju kako bi se izbjegli prekidi zbog zračne vježbe.

“Koordinirana akcija omogućit će da se ovaj veliki vojni događaj održi uz istovremeno prilagođavanje civilnom zračnom prometu uz najmanji mogući utjecaj u smislu kašnjenja i preusmjeravanja”, dodao je Eurocontrol.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr