Jeftini solarni paneli za balkone, vikendice, kombije: Sunce ipak nije rezervirano samo za elitu

Kako industrija solarne energije brzo raste, tako se paralelno razvijaju razne inovacije na polju novih uređaja, učinkovitosti, pretvaranja energije, njezina skladištenja i načina korištenja. Ne samo u smjeru solarnih elektrana i panela koji se postavljaju na krovove već i prijenosnih solara ili onih za manje životne prostore poput stanova, u kojima se solarna energija može upotrebljavati na balkonima. Sve su popularniji i projekti tzv. solarnih zajednica, osobito u SAD-u.

Kako bi se postigao globalni cilj smanjenja emisije CO2 i prešli na obnovljive izvore energije, važno je da na tržištu postoje drugačiji i ekonomski isplativi modeli koji će svima omogućiti da imaju koristi od solarne energije. Inače, Sunce bi moglo biti rezervirano samo za rijetke i elitu.

Stoga su na tržištu (doduše, u Hrvatskoj uglavnom u na liniji trgovinama) danas dostupni novi izvori i solarni sustavi pristupačni nižim i srednjim slojevima društva koji ne zahtijevaju priključenje na mrežu opskrbljivača, a ni usluge projektiranja i montaže solarnih sustava. Izvanmrežni solarni sustavi u osnovi su kombinacija solarnih panela, solarnih baterija i još mnogo toga kako bi se energija generirala, skladištila i upotrebljavala bez pristupa mreži.

Idealno uz geranije

Ako se solarni paneli ne mogu postaviti na krovove, najpopularnija opcija su balkonski solarni paneli za koje nisu potrebni majstori za montažu. Na tržištu postoji mnogo opcija kompleta prema veličini prostora i kućnom budžetu. Mogu se naručiti online iu biti jesu uključi i igraj. Svaki komplet bi trebao sadržavati solarne panele, nosač, pretvarač, regulator punjenja za nizove panela s više od dvanaest vata i eventualno mjerač energije za optimizaciju postavljanja tijekom vremena. Što je panel veći, to je cijena po vatu niža, ali veći je i početni trošak.

25 posto ušteda na računima za električnu energiju svake dvije godine, procjenjuje se, trebali bi očekivati ​​svi koji uključuju tzv. balkonske solarne ploče u svoje utičnice

Koncept je jednak kao i kod drugih panela: kad ih Sunce obasjava, stvaraju istosmjernu struju koja teče od njih do električne mreže u kući ili stanu. Neki kompleti uključuju mrežni inverter koji pretvara tu istosmjernu energiju u izmjeničnu prije sinkronizacije s mrežom. Višak energije može se pohraniti iu bateriji. Struja se najviše troši unutar kuće, a višak ide u gradsku mrežu. Ovdje treba naglasiti da je u Hrvatskoj zakonom propisano priključiti se na HEP-ovu mrežu i struju prodavati bez dozvole.

Tipični balkonski solarni panel može proizvesti do 400 W energije, druga mogućnost je korištenje dva solarna panela od 160 W koji mogu dati od 10 W do 190 W, ovisno o vremenu i dobu dana. Cijena balkonskih panela ovisi o životnom stilu korisnika, prosječno nije manja od dvije tisuće eura, a neki DIY setovi koštaju između 400 i 800 eura. Proizvođači tvrde da balkonske ploče mogu smanjiti emisiju CO2 u kućanstvu do 600 kilograma i uštedjeti 25 posto na računima za struju svake godine. Tu bi tvrdnju ipak trebalo uzeti s rezervom jer ušteda uvelike ovisi o nečijim navikama i izloženosti panela Suncu.

Treba samo utičnica

Jedan od trenutno najpopularnijih proizvođača je njemačka tvrtka We Do Solar čija je cijena za osnovni paket balkonskih solarnih panela 1299 eura uz 25 godina jamstva. Nakon kupnje, za početak je potrebna samovanjska utičnica na balkonu na koju se može priključiti prijenosni solarni panel. Prvim kontaktom sa Suncem uređaji će prvo potrošiti sunčevu energiju, a kupac svih podataka o potrošnji može se pratiti na mobilnoj aplikaciji. Nakon postavljanja panela, uz pomoć aplikacije u svakom trenutku moguće je provjeriti koliko smo zelene energije proizveli i koliko CO imamo2 već uštedjeli.

Iako postoji mnogo prednosti korištenja solarnih panela na balkonima kao što su smanjena potrošnja, minimalno potrebna količina prostora za postavljanje ili pak mobilnost, jer su paneli prijenosni i može ih se nositi posvuda, oni i dalje nisu savršeno rješenje za samodostatnost. Njihova slaba autonomija uvjetovana je prirodnim sustavom koji iz očitih razloga može pokriti samo malen dio domaćih energetskih potreba. Također, za povrat ulaganja potrebno je neko vrijeme; gruba je procijenjena od pet do deset godina.

Generatori i zajednice

Kao nekakva rezervna varijanta na tržištu postoje i solarni generatori, u slučaju nestanka struje. Rezervna baterija s rasponom od dvije do deset tisuća vata može napajati cijelu kuću do osam sati. Mogu poslužiti i kao prijenosne elektrane ako postoji potreba za isključivanjem s mreže ili tijekom putovanja. Neki čak imaju mogućnosti Wi-Fija, pa se korištenje uređaja može pratiti s pametnog telefona. Ecoflow je primjer sustava uključi i igraj koji uključuje pretvarač i regulator punjenja, a oba su integrirana sa spremnim baterijama. Solarni paneli se lako mogu spojiti za punjenje. Ecoflow proizvode u Hrvatskoj možete pronaći u centrima Bauhaus i Harvey Norman te u još nekoliko specijaliziranih trgovina diljem zemlje.

600 kilograma manje ugljikova dioksida na godinu ispusti kućanstvo, prema procjenama proizvođača prijenosnih panela, koje uključuju njihove uređaje

Za one koji žele solare, a nemaju dovoljno prostora ni za balkonske ni za prijenosne, u svijetu se razvija novi trend, tzv. solarne zajednice. One obuhvaćaju svojevrsni solarni niz u jednome centraliziranom prostoru, a zainteresirane strane mogu se pretplatiti na dio tog niza i dobiti ‘kredit’ za električnu energiju koju njihov dio proizvede. Takvi solarni projekti u posljednje vrijeme postaju sve važniji.

U SAD-u 41 država trenutno ima barem jednu solarnu zajednicu, a Bidenova administracija želi da energija solarnih zajednica dosegne pet milijuna kućanstava do 2025. kako bi se stvorila procijenjena milijarda dolara uštede na računima za energiju. Trenutačno je najveći izazov takvih projekata pronaći takve zajednice na svome stambenom području, no u tijeku je kreiranje platforme za solarnu pretplatu koja bi trebala pomoći potrošačima da identificiraju solarne vrtove u bliskoj budućnosti. Za širenje tog trenda valjalo bi urediti i neke zakonske regulative, ai privući investitore.

Umjesto prozorskih stakala

Još jedna novost su prijenosni solarni paneli i manji solarni uređaji koji se ugrađuju u prozore, ali mogu pokriti male, specifične energetske potrebe, pa su dobra opcija za neke pojedinačne uređaje, npr. da napunim mobitel, ali ne mogu pokriti veći dio računa za struju. Prijenosni solarni paneli, koliko god bili izvrsna opcija za putovanja, kampiranje ili montažu na vozila poput kombija, zbog svoje praktičnosti privlačni su i potencijalnim lopovima jer se lako i brzo skidaju i koriste u pokretu.

Cijena balkonskih panela ovisi o životnom stilu korisnika, a oni koje svatko ima vješt se može instalirati, bez angažiranja majstora, mogu stajati između 400 i 800 eura

Za razliku od solarnog sustava, fotonaponski omogućuje proizvodnju električne energije pretvaranjem sunčevog zračenja u istosmjernu struju kao dio fotonaponskog učinka. Detaljna objašnjenja i uvod nalaze se na stranici Planet Design

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr