Raketa im slučajno pala u Norvešku, uslijedio oštar odgovor: “Vrlo ozbiljno shvaćamo neovlaštene aktivnosti na našoj strani granice”

Istraživačka raketa koju je ranije u ponedjeljak lansirala tvrtka Swedish Space Corp (SSC) iz svemirskog centra Esrange u sjevernoj Švedskoj pokvarila se i pala 15 kilometara unutar susjedne Norveške.

GalerijaIlustracija Ilustracija Ilustracija +0Ilustracija


Raketa je dosegnula visinu od 250 kilometaragdje se eksperimenti provode u nultoj gravitaciji, objavila je agencija.

“Sletio je u planinu na visini od 1000 metara i 10 kilometara udaljen od najbližeg naselja”, rekao je Reutersu u utorak. Philip Ohlssonvoditeljica komunikacija SSC-a.

Postoji procedura kada nešto pođe po zlu i mi o tome obavijestimo švedsku i norvešku vladu, ali i druge aktere, rekao je.

U tijeku je akcija prikupljanja dijelova rakete i istraga kako bi se došlo do tehničkih detalja i utvrdilo što je uzrokovalo neplaniranu putanju rakete, rekla je agencija.

“Norveške vlasti shvaćaju vrlo ozbiljno bilo kakve neovlaštene aktivnosti na norveškoj strani granice”, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova.

U slučaju kakve povrede granice, odgovorni trebaju odmah obavijestiti odgovarajuće norveške vlasti, uključujući Ministarstvo vanjskih poslova, odgovarajućim kanalima, rekla je.

Ministarstvo nije primilo nikakvu službenu obavijest o incidentu od švedskih vlasti, dodala je.

Rad na norveškom teritoriju kako bi se došlo do bilo kakve olupine također zahtijeva prethodnu suglasnost, rekla je glasnogovornica.

Norveško ministarstvo vanjskih poslova reklo je da nije upoznato s tim je li prouzročena šteta na području gdje je raketa pala, dok je glasnogovornik SSC-a rekao da je raketa pala dalje od bilo kojeg naselja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr