Grimes je pozvao da se njezin glas koristi u pjesmama koje je generirala umjetna inteligencija

E sada, ovisno o tome volite li Grimesa ili ne, stižu dobre ili loše vijesti, jer bi uskoro Internet mogao preplaviti AI generirane pjesme koje koriste njezin glas. Naime, poznata kanadska pjevačica objavila je na Twitteru poziv svim zainteresiranima da slobodno objave pjesme generirane umjetnom inteligencijom koja uključuje njezin glas, bez posljedica tužbe i slično.

Ali to nije sve. Dodala je i to da će, ako pjesma postane poznata, podijeliti s autorom tantijeme 50%-50%. Kaže da je to isti dogovor kakav ima s bilo kojim glazbenikom s kojim surađuje.

Podijelit ću 50% tantijema za svaku uspješnu pjesmu generiranu umjetnom inteligencijom koja koristi moj glas. Isti dogovor kao što je bilo kojim umjetnikom s kojim surađujem. Slobodno upotrijebi moj glas bez kazne. Nemam etiketu niti zakonske obveze. pic.twitter.com/KIY60B5uqt

— 𝔊𝔯𝔦𝔪𝔢𝔰 (@Grimezsz) 24. travnja 2023

Grimes tako ima potpuno suprotan stav od mnogih glazbenika koji su već podnijeli tužbe zbog kršenja autorskih prava zbog AI generiranih pjesama koje koriste njihov glas. Rekla je da je zanima biti ‘pokusni kunić’ te dodala kako je ‘u redu biti spojen sa strojem’. Grimes ne želi zaštititi svoja autorska prava jer joj se sviđa ‘ideja otvaranja cjelokupne umjetnosti i ubijanja autorskih prava”.

Grimes je na Twitteru otkrio i da radi na softveru koji bi trebao simulirati njezin glas te da razmišlja o izdavanju vokalnih snimaka za treniranje umjetne inteligencije. Na pitanje što bi učinila da ljudi koriste njezin glas za stvaranje rasističkog ili nasilnog sadržaja, napisala je da bi odgovorila uklanjanjem, osim ako se ne radi o šali ili satiri.

Izrađujemo program koji bi trebao dobro simulirati moj glas, ali također bismo mogli prenijeti temelje i uzorke za ljude da treniraju svoje

— 𝔊𝔯𝔦𝔪𝔢𝔰 (@Grimezsz) 24. travnja 2023

Pjevačica već otprije ima iskustva u radu s umjetnom inteligencijom. S glazbenom tvrtkom Endel 2020. godine surađivala je kako bi za svog sina X Æ A-12 stvorila uspavanku koju je generirala umjetna inteligencija.

Više o temiIzvor:Bug.hr