IRB je predstavio instrument za analizu proteina vrijedan 330.000 eura

Institut Ruđer Bošković, Zavod za molekularnu medicinu, Laboratorij za bioanalitiku predstavio je danas u Zagrebu spektrometar mase, instrument za kvalitativno i kvantitativno određivanje biomolekula. Riječ je o masenom spektrometru visoke rezolucije, koji uz originalna kemijska i programska rješenja može nepogrešivo odrediti aminokiselinske sekvence proteina i peptida (važnih u istraživanju vrsta, podrijetla hrane, tumora, podrijetla tumora itd.) i nepogrešivo određuju sekvence aminokiselina miješanih vrsta, tzv. metaproteom.

Predstavljanje instrumenta vrijednog 331.641,11 eura održano je u sklopu projekta “Qua/Qua Protein: Kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije”. Projekt provodi Institut Ruđer Bošković, Zavod za molekularnu medicinu, Laboratorij za bioanalitiku u suradnji s tvrtkom Conscius doo

dr. sc. Mario Cindrić, izvanredni profesor i voditelj projekta Qua/Qua protein

Novinarima je održana kratka prezentacija o brzom određivanju podrijetla tvari (prah, krutina) na instrumentu spektrometra mase ASAP tehnikom, trenutno jedinstvenom u Republici Hrvatskoj.

„Navedeni instrument omogućit će kako snimanje velikih molekula (peptida) tako i onih malih (aminokiselina). Osim navedenih svojstava instrument sve svoje podatke izvozi u originalni softver koji će u konačnici omogućiti iznimno precizne analize koje imaju svoj primjer u medicini, farmaceutici, biotehnologiji, bioanalitici i prehrambenoj industriji“, istaknuo je dr. sc. Mario Cindrićizvanredni profesor i voditelj projekta Qua/Qua protein.

Cilj projekta “Qua/Qua Protein: Kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije” je ponuditi identifikaciju i kvantifikaciju proteina u jednoj analizi, što bi moglo značajno smanjiti veliki broj kontrolnih i dijagnostičkih testova vezanih uz analizu proteina i tako pridonijeti unapređenju industrije i zdravstva.

Projekt će rezultirati patentnom prijavom inovativnog reagensa. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,1 milijun eura, pri čemu je oko 9

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr