Hrvatska kovnica novca slavi 30 godina osnutka

Kovanice su jedan od najtrajnijih ljudskih proizvoda, a kovanice su jednostavan, ali snažan simbol nacionalnog identiteta. Hrvatska kovnica novca državna je kovnica u 100%-tnom vlasništvu Hrvatske narodne banke, osnovana 26. travnja 1993. godine. Kovnica proizvodi optjecajne kovanice, odnosno sredstvo plaćanja Republike Hrvatske (do 2022. HKN je proizvodila kune i lipe, od srpnja 2022. godine euro i euro cente) te prigodne ja numizmatički kovanice.

Ove godine Kovnica slavi 30 godina postojanja, što je za jednu mladu državu poput Hrvatske, vrlo značajno. Nema svaku državu kovnicu novca, pa čak niti unutar Europske unije; ima ih preko 20, međutim samo ih 17 proizvodi euro kovanice. Iako je osnovni cilj Hrvatske kovnice proizvodnja novca, ona nije tek puka tvornica naručenih proizvoda. Kovnica je i borac protiv zaborava koji ostavlja trag vremena kao neizbrisiv dio hrvatske baštine, a kovani je novac spojem tehnologije, umjetnosti i tradicije u kojemu se čuvaju vještine umjetničkog graviranja i poliranja metala.

U svoja tri desetljeća duge povijesti, Hrvatska kovnica novca izradila je optjecajni novac u dvije hrvatske valute – hrvatskoj kuni i sada eurokovanice. Prijašnjih godina većina poslovnih kovnica bila je koncentrirana na proizvodnju optjecajnog novca. Iako je glavna zadaća opskrba države kovanim novcem, kovnica je i tržišno orijentirana: unazad nekoliko godina intenziviran je komercijalni program kovnice, odnosno proizvodnja investicijskih zlatnika ja srebrnjaka; naime, kovnica jedini hrvatski proizvođač investicijskih zlatnika. Naše se kovanice izvoze u mnoge države te nalaze put do ruke kolekcionara i numizmatičara diljem svijeta.

Jedno od nedavnih tehnoloških dostignuća Kovnice je izrada najmanje kovanice na svijetuujedno i investicijskog zlatnika, s motivom istarskog gradića Huma, poznatog kao najmanji grad na svijetu.

Kovnica nastavlja s radom i razvija nova uzbudljiva rješenja u segmentu zlatnika i srebrnjaka, poput nedavno izdanog novčića Konturna kravatas ciljem jačeg pozicioniranja na svjetskom tržištu suvremene numizmatike.

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr