Smijenjen jedini dužnosnik Hrvat u općini Derventa, optužili ga zbog

Lokalni parlament u Derventi u srijedu je donio odluku o smjeni potpredsjednika skupštine te općine Marinka Nikolaša kojega su optužili da je odgovoran za posjet predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i dodjeli odličja 103. brigadi Hrvatskog vijeća obrane.


Hrvatski predsjednik u posjetu Derventi bio je 25. ožujka nakon čega su političke strane sa srpskim predznakom ljutito negodovale zbog činjenice da je on tom prigodom uručio odličje brigade HVO-akoja je 1992. godine sudjelovala u odsudnim bitkama za obranu Bosanske Posavine od srpske agresije.

Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Zoran MilanovićVIDEO Milanović i Plenković ignorirali se u Jasenovcu, pogledajte kako je to izgledaloAndrej PlenkovićPlenković: “Ovdje smo s porukom mira. Nužno je podsjećati na sve strahote i zločinački karakter NDH”

Većina u lokalnom parlamentu Dervente predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika inzistirala je na tome da je za organiziranje Milanovićeve posjete odgovorio Nikolaš kao jedini dužnosnik iz reda Hrvata u lokalnim tijelima vlasti.

“Nikolašu najviše zamjeramo što je držao ratnu zastavu iako je znao da će izazvati ogorčenje stanovnika Dervente”, izjavio je Slavko Tomašpredsjednik kluba zastupnika SNSD-a u općinskoj skupštini Dervente.

Nikolaš je tijekom Milanovićeva boravka u Derventi držao zastavu hrvatskog naroda u BiH sa stiliziranim hrvatskim grbom i trobojnicom.

Najdugovječniji gradonačelnik u Hrvatskoj otkrio tajnu uspjeha: “Nadam se da ljudi kod mene to osjete”Katarina Jusić Mezga, novinarka Nove TV Darijo Vasilić, gradonačelnik Krke Najdugovječniji gradonačelnik u Hrvatskoj +0Darijo Vasilić i Katarina Jusić Mezga

Derventa je među općinama u BiH iz kojih su Hrvati gotovo u cijelosti prognani.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine ondje su živjele 22 tisuće Hrvata ili 40 posto ukupnog broja stanovnika dok ih je na popisu 2013. godine bilo tek nešto više od dvije tisuće.

No stvarno stanje na terenu zapravo je još gore jer u cijelom Derventskom dekanatu Vrhbosanske nadbiskupije prema podacima prikupljenim nakon posljednjeg blagoslova domova od prijeratnih 48.481 Hrvata – katolika sada ondje stvarno boravi njih tek oko 700.

Derventski dekanat prostire se na oko dvije tisuće četvornih kilometara od Donjeg Svilaja, naslonjenog na granicu s Hrvatskom i rijeku Savu, do Vučjačkih planina uz rijeku Bosnu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr