BEROŠ SE NAGODIO S LIJEČNICIMA: 'Evo za koliko ću vam dignuti plaće….'

Foto: Željko Puhovski / CROPIX

Autor: frankaalvarez

Na današnjoj sjednici vlada je izjednačila koeficijente za radna mjesta iste složenosti poslova i iste razine stručne osposobljenosti, ali je na različitim razinama zdravstvene zaštite ili ustanovama povećala koeficijente za određena radna mjesta.

“Prijedlog uredbe izjednačava koeficijente složenosti poslova specijalista u bolnicama s onima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš istaknuvši da je to u skladu s reformskim ciljem jačanja uloge primarne zdravstvene zaštite. zdravstva, te dodao da je razlika između užih specijalista i specijalista.

Novac je za izmjenu i dopunu Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama osiguran u financijskom planu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u iznosu nešto većem od 88 milijuna eura.

Kome se dižu koeficijenti

Osim izjednačavanja koeficijenata složenosti poslova specijalista u bolničkoj i izvanbolničkoj zdravstvenoj zaštiti te povećanja koeficijenata složenosti poslova specijalista na primarnoj razini zdravstvene zaštite, povećani su koeficijenti specijalizanata te koeficijenti doktora medicine, doktora dentalne medicine bez specijalizacije, s koeficijentom 1,659 na koeficijentu 1,880 a magistara farmacije i magistara. medicinske biokemije bez specijalizacije s koeficijentom 1.659 na koeficijentom 1.825.

Koeficijenti položaja II. vrste, s koeficijentom 1,164 na koeficijentu 1,200, a koeficijenti složenosti poslova porasli su s 1,571 na koeficijent 1,659 za logopede, medicinske tehnologe, biotehnologe i biomedicinske inženjere, zdravstvene biologe, molekularne biologe, kliničke psihologe, psiholozi, medicinski fizičari, fonetičari, nutricionisti, defektolozi /edukacijski rehabilitatori i citogenetičari s obzirom na njihovu važnu ulogu u procesu dijagnostike i liječenja.

Izmjenama Uredbe je, zbog složenosti poslova i odgovornosti tih radnih mjesta, obuhvaćeno i povećanje koeficijenta radnih mjesta zdravstvenih djelatnika III. vrste, i to s koeficijentom 1,067 na koeficijentu 1,100, s koeficijentom 1,018 na koeficijentu 1,077 te s koeficijentom 0,951 na koeficijentu 0,999.

Što to znači za uključene i koliko će iznositi povišica, ponajprije ovisi o sistematizaciji radnoga mjesta, stažu provedenome na poslu i nizu drugih faktora. Koliko će radnici u zdravstvu biti bogatiji, vidjet će se u sljedećim mjesecima.

Novo radno mjesto

“Uvodi se i novo radno mjesto, specijalist prvostupnik sestrinstva u hitnoj medicinskoj pomoći, kao pretpostavka reformskih mjera unaprjeđenja hitne medicinske pomoći”, naveo je Beroš.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr