DEBLOKIRANJE VLADE! Veliki preokret u FBiH; Schmidt promijenio i kazneni zakon: 'Na djelu je politička zastoj, a ne sukob među narodima'

Autor: IG

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio je odluku o deblokadi Vlade Federacije BiH, čime je iskoristio svoju vlast i prekinuo višemjesečnu zastoj u uspostavi vlasti u Federaciji BiH.

Za imenovanje nove vlade potrebno je 50 od 98 zastupnika, koji bi mogli zasjedati već sutra.

Ono što je najvažnije u Schmidtovoj odluci o predloženoj Vladi Federacije BiH je da se on smatra imenovanim, bez obzira na to što nedostaje jedan od potpisa. Nedostaje potpis predsjednice Saveza Lidije Bradare i jednog od potpredsjednika. Schmidt je pozvao Parlament Federacije BiH da sutra sazove hitnu sjednicu sa samo jednom točkom dnevnog reda – potvrđivanjem federalne Vlade, izvijestio je novinar Ilko Barbarić.

Reakcije su očekivane. Odluka je naišla na odobravanje u javnosti Federacije BiH, a dio sarajevske političke javnosti oštro je osudio tu odluku, kazao je. Dodao je kako je ovakva odluka Schmitta bila najočekivanija te da je to najvažnija odluka visokog predstavnika u više od 20 godina.

Zastupnički dom Federacije BiH moći će odlučivati ​​o potvrdi imenovanja nove Vlade i bez potpisa oba entitetska potpredsjednika, kako je propisano Ustavom, koji se pokazao manjim jer nije predvidio mehanizam deblokade, najavio je Schmidt.

Za imenovanje nove vlade potrebno je 50 od 98 zastupnika, koji bi mogli zasjedati već u petak. Novi entitetski premijer trebao bi biti lider SDP-a Nermin Nikšić, njegov zamjenik Hrvat Toni Kraljević iz HDZ-a BiH, a potpredsjednik Vlade Srbije Vojin Mijatović iz SDP-a.

“Na djelu je politička zastoj, a ne sukob među narodima. Volja birača iskazana na izborima u listopadu mora se poštivati”, rekao je Christian Schmidt, dodavši da se odluke donose u interesu svih građana, a ne u korist ili protiv bilo koje stranke ili naroda.

Schmidt nije naveo pojedinosti svoje odluke, osim da je jednokratna. Podsjetio je kako je 7. travnja pozvao lokalne političare da sami postignu dogovor o uspostavi vlasti. Od tada se mnogo toga zbivalo, ništa se nije doista promijenilo, rekao je Schmidt, dodajući kako je zbog toga bio prisiljen djelovati te iskoristiti vlasti koje su mu na raspolaganju. Političke stranke pozvale su je na pregovore o trajnom rješenju kako bi se ubuduće izbjegle slične situacije, piše HRT.

Autor: IG

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr