Ina u prvom tromjesečju s neto gubitkom od 14,2 milijuna eura

by | tra 28, 2023 | Posao | 0 comments

Neto gubitak Ine u prvom tromjesečju iznosio je 14,2 milijuna eura, pokazuju podaci iz nerevidiranog konsolidiranog izvještaja koji je Ina objavila u četvrtak. Ukupni prihodi poduzeća u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosili su 791,6 milijuna eura što je 4,4 posto manje od 828 milijuna iz prvog lanjskog kvartala.

Ukupni rashodi porasli su za 11,8 posto, na 808,6 milijuna eura.

CCS EBITDA Ina Grupe bez jednokratnih stavki u prvom tromjesečju iznosila je 23 milijuna eura, što je snažan kontrast u odnosu na rezultat prvog tromjesečja 2022. godine koji je iznosio 130 milijuna eura.

Povrh negativnog utjecaja regulacije, ta promjena je povezana primarno sa silaznim trendom cijena ugljikovodika u prvom tromjesečju, kažu u Ini.

– Nakon 2022. godine koju su obilježile naglo rastuće cijene energije, 2023. je obilježena visokim razinom regulacije tržišta u mnogim zemljama. Unatoč vanjskim kretanjima i iznimno reguliranom okruženju, s osjećajem obveze uspjeli smo isporučiti ono što smatramo svojom strateškom odgovornošću, a to je osiguranje kontinuirane opskrbe naših kupaca. Istovremeno, nastavljamo s jednim od najintenzivnijih investicijskih razdoblja u Ini. Radovi na održavanju Rafinerije nafte Rijeka nastavljaju se planiranom dinamikom, s pokretanjem proizvodnje tijekom drugog tromjesečja 2023. Sigurna opskrba tržišta ni u jednom razdoblju nije bila ugrožena, bez obzira na operacije u rafineriji, a pokretanje proizvodnje dodatno će ojačati mogućnosti opskrbe – izjavio je uz ostalo predsjednik Inine uprave Péter Ratatics.

Dodaje da je projekt nadogra

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr