ENNA Grupa ostvarila je rast prihoda od 62 posto u 2022

by | tra 29, 2023 | Posao | 0 comments

ENNA Grupa je u 2022. godini ostvarila konsolidirane prihode od 60,7 milijardi kuna (8 milijardi eura), što je rast od 62 posto u odnosu na prethodnu godinu, a ukupna konsolidirana EBITDA grupe iznosi 628,9 milijuna kuna (83,5 milijuna eura). ), izvijestili su u petak iz te tvrtke.

Tvrtke grupacije sa sjedištem u Hrvatskoj, kako se navodi, ostvarile su prihode od 29,3 milijarde kuna (3,9 milijardi eura), a tvrtke sa sjedištem u inozemstvu 31,4 milijarde kuna (4,1 milijardu eura). Porez na dobit ENNA Grupe u Hrvatskoj za 2022. iznosi 129 milijuna kuna (17 milijuna eura), od čega je tzv. porez na ekstraprofit 35,6 milijuna kuna (4,7 milijuna eura).

ENNA Grupa je tijekom 2022. godine upravljala društvima u sektorima energetike i logistike te prehrambenom sektoru, a perjanice u tim segmentima su Prvo plinarsko društvo (PPD), ENNA Opskrba, ENNA Logic te ENNA Fruit, navodi se u priopćenju.

PPD je ostvario rast prihoda od 56 posto

PPD je 2022. završio s prihodima od poslovanja od 32,9 milijardi kuna (4,4 milijarde eura), što je rast od 56 posto u odnosu na prethodnu godinu. Pritom, za prodaju plina na inozemnom tržištu otpada 70 posto prihoda, dok za prodaju plina hrvatskim potrošačima otpada 30 posto ukupnog prihoda. Na porast prihoda PPD-a, kako su istaknuti, najznačajnije je utjecao porast cijene plina na svjetskom tržištu, ali i visoka poslovna aktivnost grupacije na inozemnim tržištima.

Iz tvrtke napominju kako su u 2022. nastavljene volatilnosti na europskom plinskom tržištu, koje je dodatno potaknuo rat u Ukrajini, a kktualiziralo se i pitanje sigurnosti opskrbe cijele Europe, dok je u kolovozu zabilježena rekordna cijena plina od gotovo 350 EUR/MWh.

Istodobno, tijekom cijele 2022. PPD je za građane Republike Hrvatske, sukladno HERA-inoj metodologiji za izračun cijene plina, osigurao plin po cijeni od 17 EUR/MWh, a zatim 41 EUR/MWh.

– Zahvaljujući snažnom portfelju, pristupu svim europskim plinskim burzama te dugogodišnjim financijskim partnerima PPD je uspješno prošao kroz financijski iznimno zahtjevnu prošlu godinu, pri čemu je jedan od najvećih izazova bio održavanje likvidnosti potrebno za nesmetano trgovanje – ističu iz tvrtke.

Navode ii kako u ukupnim nabavama plina LNG čini 40 posto, zemni plin nabavljen od europskih dobavljača 40 posto, a plin nabavljen od Gazproma 20 posto. Tijekom 2022. u potpunosti je obustavljena nabava Gazpromova plina.

Ulaganje u OIE i geotermu

U segmentu energetike, kako navode, ENNA Grupa je iu 2022. godini nastavila sa značajnim ulaganjima u obnovljive izvore energije (OIE).

ENNA Opskrba zabilježila je prihod od 866 milijuna kuna (114,9 milijuna eura), a ugovorili su i prodaju više od 1000 solarnih elektrana za kućanstva u Hrvatskoj. Ulaganja u OIE ostvaruju se i kroz društva ENNA Solar, ENNA Esco i ENNA Geo.

ENNA Geo bavi se isključivo razvojnim projektima koji za cilj imaju iskorištavanje geotermalne energije, a tijekom 2022. započelo je istraživanje dvije bušotine geotermalnih izvora energije u Slavoniji gdje se planira izgradnja geotermalnih elektrana.

ENNA Fruit: Prihodi viši od milijardu kuna

Tvrtka ENNA Fruit tijekom 2022. je ostvari

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr