Može li obiteljski smještaj zamijeniti hotelski? Bez sunca i mora se dodatno potruditi

Iako je poznato da Hrvatska ovisi o turizmu, nedostaje joj hotelskog smještaja, au Slavoniji i obiteljskog smještaja. Tamo turisti moraju ponuditi puno više od čiste posteljine i blizu plaže.

GalerijaTurizam, ilustracija - 4 Turizam, ilustracija - 2 Turizam, ilustracija - 3 +1Turizam, ilustracija - 1


Turisti u Osijeku, naravno, ne mogu na more, ali mogu u šetnju baroknom Tvrđom. Umjesto kreme za sunčanje, upijaju – povijesne činjenice. Nakon šetnje Tvrđom, mogu se doslovce prošetati i prostranim smještajem unutar zgrade u centru grada, nerijetko na dvije etaže, s modernim namještajem, predivnim pogledom. Takav smještaj će ih koštati tri puta manje nego na Jadranu.

“Hrvatska je definitivno u deficitu s hotelima iu principu je 70 naprama 30 u korist obiteljskog smještaja na razini cijele Hrvatske. Taj preljev mora ići i na druge dijelove Hrvatske da bi se kvalitetno turizam razvijao. Nije bitno da radi samo primorska hrvatska, nego da radi i kontinentalni turizam”, rekla je Barbara Marković iz Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

Na Jadranu je gotovo svaka soba pretvorena u apartman. Na kopnu ipak vrijede drugačija pravila, a vlasnici u smještaju nude velik novac.

“Zgradu iz 1885. godine obnovili smo iz temelja. Imamo dva tipa apartmana – s jednom spavaćom sobom su dvije spavaće sobe, vlastitom kuhinjom i vlastitom kupaonicom”, rekao je Bruno Andrijanićupravitelj obiteljskog pansiona.

Ondje se, bez sunca i mora, valja dodatno potruditi da bi se zadovoljilo turiste kojih ima svakih profila. Gastro turisti traže hranu i vino, lovni turisti blizinu lovišta, kongresni turisti mir i odmor. Osim toga, mnogim je turistima bitno da mogu negdje zaključati bicikl, da je na sigurnom, da ga mogu malo zategnuti i popraviti.

“Mislim da u ovom trenutku obiteljski smještaj na jedan kvalitetan način može i zamijeniti hotele jer su ponuda i sadržaj, usluge doručka, zapravo čak i bolji od hotela. Smještaj ne prodaje destinaciju. Destinacija prodaje smještaj”, rekao je Marković novinaru Dnevnika Nove TV Tinu Kovačiću.

Slavonija i Baranja turistima nudi – i jedno i drugo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr