Dnevnik Nove TV u posjeti radionici za osobe s intelektualnim poteškoćama: “Na tim radovima su autorska djela”

Uključenost osoba s intelektualnim poteškoćama na tržištu rada raste iz godine u godinu. Uz pomoć radnog asistenta rade četiri sata. Mnogi od njih pripreme za rad tjelesne na brojnim radionicama. Jednu takvu, likovnu, posjetila je ekipa Dnevnika Nove TV i reporter Vanja Margetić.

GalerijaDizajn i umjetnost bez predrasuda - 5 Dizajn i umjetnost bez predrasuda - 4 Dizajn i umjetnost bez predrasuda - 3 +1Dizajn i umjetnost bez predrasuda - 2


Pod budnim okom mentora, nastaju umjetnička djela.

Izložba u muzeju, ilustracija Kakva prijevara! Muzej umjetniku dao 84.000 dolara, on im je dostavio praznu platu: “Uzmi novac i bježi”Slika nije dostupnaZasjat će u izvornoj verziji: Grad predstavio plan obnove kina Europa, ali ne znaju koliko će to koštati

“Ono što bi vam mogao reći, na galeriji nam je jako super, imamo još jednu galeriju na Kvatriću, tu isto crtamo, ovdje sam prvi put, tu nisam nikada bio. Zašto je lijepo, uživamo, crtamo i to”, navodi Jan Tomislav Vrbić.

Današnja tehnika – olovka i bojice. Radionice, ističu mentori, pomažu micanju mentalne blokade, podizanju samopouzdanja i učenju samostalnosti.

“Nacrtala sam tatu, s olovkom i nacrtala sam kao srce i zvjezdicu, kao grb. Ptice mi idu dobro, baš sam neki dan nacrtala ptiču jednu i sviđa se tati i svima”, pohvalila se Marija Boban.

I dok jedni crtaju, drugi šivaju. Nakon toga, uz pomoć mentora, slijedi bojanje i završni proizvod.

Osobe s mentalnim teškoćama postaju vidljive

Takvim radionicama vidljivost osoba s intelektualnim teškoćama postaje sve veća.

„Osmišljena je s ciljem promocije likovnog stvaralaštva kod odraslih osoba s intelektualnim teškoćama. Mi smo čak jedni od prvih koji su izlagali na slikarskim bienalima u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika”, navodi voditeljica inkluzivne galerije Centra za rehabilitaciju Zagreb. Blanka Stančić Puhak.

Sve što nastane na papiru, pretvori se u proizvod od kojeg korisnici dobiju nagradu.

“Ono što je bitno, da su na tim radovima autorska djela naših korisnika, vezani su, to isto korisnici vezu, nakon toga bojimo, šijemo i stavljamo u prodaju na otvoreno tržište rada. Poput jastuka, torbi, stolaca, vrećica, puno stvari za poklon”, pojašnjava Andreja Majhen od centra.

Više prednosti druženja

Osim umjetničkog izražavanja, ovakva druženja imaju još neke prednosti.

Radna aktivnost je jako bitna za osobe s intelektualnim teškoćama, bitno je da imaju radne navike, da stječu radne vještine, poštivanje radnog vremena, nama je u cilju da se oni jednog dana zaposle na tržištu rada”, dodaje.

A mnogi od njih upravo su kroz ovakve radionice ušli na to tržište.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr