Bez njega nema krunidbe kralja Karla III: “Kamen sudbine” težak 152 kilograma stigao u London

by | svi 1, 2023 | Posao | 0 comments

Kamen težak 152 kilograma tek je 1996. godine vraćen u Škotsku, ali uz obvezu da će ga i dalje koristiti za buduće krunidbe.

“Kamen sudbine” (Kamen iz Sconea), koji će se koristiti na krunidbi kralja Karla III. 6. svibnja, stigao je u subotu iz Škotske u Westminstersku opatiju u Londonu.

Kamen od pješčenjaka, simbol škotske monarhije, engleski kralj Eduard I. odnio je u London kao ratni plijen 1296. godine i ugradio ga u svoje prijestolje od hrastovine. Na njemu se više od 700 godina krune kraljevi i kraljice.

Kamen težak 152 kilograma tek je 1996. godine vraćen u Škotsku, ali uz obvezu da će ga i dalje koristiti za buduće krunidbe.

U četvrtak navečer ispraćen je iz Edinburškog dvorca na put u London.

Nakon svečanog ispraćaja kamena, škotski premijer Humza Yousaf koji planira povesti Škotsku prema nezavisnosti od britanske monarhije, rekao je da je ovo “povijesni trenutak” i da je “sretan” što sudjeluje u njemu.

Legenda kaže da je kamen iz Svete zemlje stigao preko Egipta, Sicilije, Španjolske i Irske, a zatim u 9.st. donesen u samostan u Sconeu u Škotskoj i korišten za krunidbe škotskih kraljeva.

ne

Više o temiIzvor:Poslovni.hr