'AMERIČKI PREDSJEDNICI NE IDU NA KRUNITVE!' Detalj koji je većina promakao: Biden je dobio pozivnicu, iako se zna da se neće pojaviti

Foto: Guliver image/AP Photo/Martin Meissner

Autor: Dnevno.hr

Velika Britanija ja Sjedinjene Američke Države imaju, ‘ajmo reći “posebne odnose” već dugi niz godina. Tako ih je, uostalom, opisao i bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva Winston Churchill.

Međutim, unatoč tome, malo je poznato kako nijedan američki predsjednik nije prisustvovao krunidbi britanskog monarha, piše BBC.

Tako se ističe da se to neće dogoditi niti ovog puta, pa među mnoštvom svjetskih dužnosnika definitivno nećemo ugledati američkog predsjednika Joea Bidena.

Na krunidbu odlazi prva dama

No, unatoč tome što se to nikada nije dogodilo, čini se da je američki predsjednik dobio pozivnicu za događaj godine u Ujedinjenom Kraljevstvu, budući da su iz Bijele kuće tako potvrdili.

Ipak, SAD će prihvatiti poziv, pa će na krunidbu kralja Charlesa odletjeti prva dama SAD-a Jill Biden.

Washingtonska administracija nije navela razlog Bidenovog nedolaska, ali je prenijela želju američkog predsjednika da se u budućnosti sastane s britanskim kraljem.

Špekulacije ili samo stoljetna tradicija?

Međutim, neki tvrde da su razlozi drugačiji.

Tako je urednik lista ‘Mirror’ Russell Myers kazao kako “predsjednik Biden neće prisustvovati ceremoniji krunidbe jer je ponosan na svoje irsko-američke korijene”.

Ipak, povjesničari navode kako su razlozi puno manje politički te da je riječ o stoljetnoj tradiciji.

“Biden ne ide na krunidbu zato što nijedan američki predsjednik nikada nije bio na krunidbi, pa zašto početi s tim u 21. stoljeću?!”, zaključila je Laura Bearce, profesorica povijesti na Američkom sveučilištu.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr