SPF vodič: Kako odabrati idealan i zašto ga je bitno koristiti svakodnevno

Mješovita koža

Vama će odgovarati proizvodi laganijih tekstura, poput hidratantnih krema ili pak fluida. Ovisno o tome što vašoj koži i inače najbolje odgovara kada su kreme u pitanju. U vašem slučaju, idealno je ispod SPF-a ne nositi dodatnu hidratantnu kremu.

Problematična koža

Imate li problematičnu kožu potražite SPF s aktivnim sastojcima koji stvaraju nastanak i širenje akni, poput salicilne kiseline, azeloglicina i niacinamida. Također, ovakvi SPF-ovi su i umirujući i nekomedogeni, a teksture su im lakše. Također, po želji možete potražiti SPF mat finiš.

Osjetljiva koža

Imate li osjetljivu kožu, ali i stanje poput rozačeja ili dermatitisa, birajte jednostavne SPF-ove bez previše dodanih aktivnih sastojaka. Također, sigurniji izbor za vas su mineralni SPF-ovi kako su općenito nježniji i kožu umiruju tijekom nošenja. Također, pomoći će ako nos označi hipoalergeno!

Koliko i kada aplicirati SPF?

Najvažnije pravilo za SPF aplikaciju jest da mora biti obilna želite li doista dobiti faktor zaštite koji ste odabrali. Naime, preporučuje se pola čajne žličice za cijelo lice te jedna čašica za rakiju za cijelo tijelo. SPF se utoliko stavlja slojevito i postepeno, jer ga je količinski puno. No stavite li ništa manje, primjerice, SPF-a 50, osigurat ćete si tek zaštitu od 20 ili 30.

Nadalje, na proizvodima je najčešće naznačeno kada je za potpunu sigurnost potrebna aplikacija. Kemijski zaštitni faktori moraju se aktivirati nanošenjem, što obično traje 15 do 30 minuta. Utoliko bi se trebali primijeniti prije izlaska iz kuće. S druge strane, mineralni SPF može se nanositi kad god želite i pruža više-manju trenutnu zaštitu.

Također, za punu djelotvornost zaštite, potrebno ju je obnavljati svaka dva sata. Otprilike u toliko vremena sunce u potpunosti oslabi i uništi zaštitu koju smo imali, pa je obnavljanjem zapravo ponovno aktiviramo. Zaštita od sunca također ima rok trajanja i preporučuje se proizvod potrošiti do označenog vremena na pakiranju. Najčešće je to godinu dana od dana otvaranja proizvoda.

Je li SPF dovoljna zaštita od sunca?

Većinom – ne! U našim krajevima sunce je izrazito opasno tijekom ljetne sezone, no generalno UV indeks rijetko prelazi 6 ili 8. S druge strane, u tropskim krajevima penje se i na 10. Tada se preporučuje izbjegavati provoditi vrijeme na suncu.

Za veću sigurnost potrebno je nositi i sunčane naočale, laganu odjeću (ili odjeću sa zaštitom od UV zračenja), šešire… i izbjegavati sunce kada je najjače, što je između 11 do 16 sati.

Ne zaboravite usnice i okoloočno područje!

Jedna od češćih grešaka koje radimo jest nenanošenje SPF-a na okoloočno područje – ispod očiju i na kapke. Osim što tako riskiramo opekline, riskiramo i pojačan izgled podočnjaka radi nakupljanja viška pigmenta.

S druge strane, usnice su iznimno osjetljive – najtanja koža na licu. Preporučujem koristiti posebnu zaštitu za usne u formi balzama za usne, s faktorom 30 ili 50.

Više o temiIzvor: Journal.hr