Traju pripreme za najveći svečani događaj: Priprema se odjeća za kralja kojeg nitko nije nosio već 70 godina

Svakog dana stižu novosti oko povijesnog događaja koji nas čeka u subotu – krunidbe kralja Karla III. Priprema se odjeća za kralja koju nitko nije nosio već 70 godina, a vjerni obožavatelji kraljevske obitelji od vune izrađuju kraljevsku povorku u čast novom kralju.

GalerijaPripreme za krunidbu kralja Charlesa - 1 Pripreme za krunidbu kralja Charlesa - 2 Pripreme za krunidbu kralja Charlesa - 3 +1Pripreme za krunidbu kralja Charlesa - 4


Dva značajna povijesna odjevna predmeta koja nitko nije odjenuo već 70 godina čuvaju se pod posebnim nadzorom, a sada ih se priprema za kraljevu krunidbuistaknula je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

“Preko toga se nosi posljednji dio odjeće a to je carski plašt. Ovaj je napravljen za kralja Georgea IV. 1821. i nošen je na krunidbama kralja Georgea V. kralja Georgea VI. ja kraljice Elizabete II., a bit će ponovno nošen na dan krunidbe“, istaknula je Caroline de Guitaut.

Krunidbeni kamen, također poznat i kao kamen sudbine stigao je u Westiminstersku opatiju. Vježba se dio procesije za početak krunidbe. Za to vrijeme na londonskim ulicama održana je proba krunidbene povorke.

“Planirao sam ovih šest mjeseci, tako da je tu bilo puno osobnog ulaganja. Ali ono drugo, to je početni trenutak za našu zemlju, tradicija je stara tisuću godina i svi smo ponosni što imamo priliku biti dio toga“, kazao je potpukovnik. James Shaw.

Ponosne su i obožavateljice kraljevske obitelji i to na svoje radove. Naime, vunom su isheklale članove kraljevske obitelji i kreirale postavu njezinih članova duž šetnice u malom mjestu zapadno od Londona.

„Pokazujemo da ga na neki način podupiremo na jedan od rijetkih načina na koje možemo“, rekla je Vrijesak.

Podršku kralju u subotu će pokazati i stotine tisuća ljudi koji će na ulicama pratiti povorku. Održavat će se brojne zabave na otvorenom, bit će organizirano praćenje prijenosa krunidbe.

Novi kralj bit će okrunjen u podne po našem vremenunakon čega odlazi u Buckhingamsku palaču s koje će, zajedno s obitelji, s balkona pozdraviti sve okupljene.

Prijenos krunidbe kralja Charlesa Trećeg u subotu 6. svibnja moći ćete pratiti na Novoj TV sa zanimljivim gostima u studiju, našim reporterima iz Londona. Uživo ćemo pratiti najveći svečani događaj desetljeća.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr