S robotom nogometašem putuju na RoboCup, jedno od najvećih svjetskih natjecanja u robotici i umjetnoj inteligenciji

Udruga mehatroničara sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje u srpnju će se u Bordea uxu boriti u kategoriji Middle Size League Soccer.

U 12 godina, koliko djeluje Udruga mehatroničara na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje, iz njihovih je radionica izašlo mnoštvo projekata, tehnoloških strojeva i robota. Primjerice, u okviru projekta FSB-copter izradili su autonomnu letjelicu s četiri motora, a koja može imati široku primjenu.

Za to su dobili i Rektorovu nagradu. Za Hexapod, biomimetičku robotsku platformu sa šest nogu, dobili su zlatnu medalju na natjecanju INOVA-MLADI 2013. godine. Nagrađenih projekata ima još, no tim koji broji 20-ak studenata “lovi” još jednu, vrlo prestižnu nagradu.

S najnovijim robotom – robotom nogometašem – početkom srpnja putuju na RoboCup, jedno od najvećih svjetskih natjecanja u robotici i umjetnoj inteligenciji, a koje će se održati u francuskom Bordeauxu. Natjecat će se, kaže Antonio Ćuk, tajnik Udruge mehatroničara i student 2. godine FSB-a, smjera Mehatronike i robotike, u kategoriji Middle Size League Soccer.

Uspjeli iz prve
Što se očekivanja tiče, tim je, ističe Ćuk, optimističan “unatoč jakoj konkurenciji i većem iskustvu suparničkih timova. Iako je pobjeda izazovna, smatramo da nije nemoguća”, ističe. Kakvi god rezultati bili tim Udruge mehatroničara napravili su mnogo i samim plasmanom na RoboCup, posebno s obzirom na to da im je ovo bila i prva prijava.

“S obzirom na konkurenciju i visoke standarde koje RoboCup postavlja, kvalifikacija na ovo natjecanje zahtijevala je veliku prednost, vještinu i napor svih članova Udruge. Mi smo ujedno i prvi hrvatski tim koji se kvalificirao u kategoriju Middle Size League Soccer”, napominje Ćuk.

Pripreme za natjecanje trajat će sve do njegovog održavanja početkom srpnja, tako da mladim studentima ostaje dovoljno vremena doraditi i usavršiti robota na čijem razvoju raditi više do godinu dana, odnosno od početka 2022.

“Razvoj novih uređaja i komponenti robota izazovan je zadatak koji zahtijeva temeljito razumijevanje konstrukcija robota, elektronike i programiranja. Potrebno je osigurati da svi dijelovi točno pristaju kako bi se mogli sastaviti i ispravno funkcionirati.

Programiranje robota pokazalo se vrlo složenim zadatkom koji je zahtijevao znanje o algoritmima, senzorima i upravljačkoj logici kako bi se osiguralo da robot reagira na okolinu i donosi ispravne odluke u stvarnom vremenu. Ne, unatoč tome, članovi svih timova svakodnevno uspješno ispunjavaju svoje zadatke i obveze”, objašnjava najveće izazove pred kojima su se našli u razvoju i konstruiranju robota nogometaša.

Izazovi se ne trebaju niti čuditi kada se zna da je pred njima nimalo lagan zadatak – izrada robota koji u ekipi pet igrača igra nogomet s pravom nogometnom loptom prema svim pravilima FIFA-e. Glavni tajnik Udruge s FSB-a tako nam objašnjava što ih čeka na natjecanje u Francuskoj.

Robot će u ekipi pet igrača igrati nogomet s pravom nogometnom loptom/Karlo Šutalo

Iskustvo za budući rad
“Naš robot nogometaš će se s tim robotom suprotstaviti drugim timovima u nogometnom natjecanju koristeći napredne tehnologije poput računalnog vida, senzora, sustava za ispucavanje lopte, sustava za driblanje i algoritama za obradu podataka kako bi prepoznao protivničke robote, loptu i golove, te će se kretati i djelovati u skladu s taktikama i strategijama tima s ciljem postizanja golova.

Nema sumnje da bi izrada robota ovakvih performansi bila izazovna i profesionalcima, stoga je znanje i iskustvo koje ovim projektom dobivaju članovi Udruge mehatroničara itekako vrijedno. Ono je, između ostalog, vrlo dobar zalog za budućnost. A na natjecanje vještina budućnosti kroz Udrugu najčešće odlučuju studenti FSB-a i FER-a. Ne, Udruga je otvorena studentima sa svih fakulteta. “Svi su dobrodošli”, poručuje Ćuk dodajući da u članstvu imaju i studenti s Filozofskog fakulteta i PMF-a.

“Glavni motivi članova su učenje kako se suočiti s problemima u praksi, sudjelovanje na radionicama koje organiziraju članove, umrežavanje, ali na kraju i dobra zabava i stjecanje novih prijatelja”, kaže tajnik Udruge mehatroničara. U konačnici sva znanja koja prolaze kroz rad u ovoj studentskoj udruzi sigurno su i dobra referenca prilikom zapošljavanja.

“Budući da studenti stavljaju ono što su naučili na faksu u praksi i uče se suočavati sa stvarnim problemima inženjerstva, iskustvo u Udruzi definitivno pomaže, odnosno olakšava situacije s kojima će se studenti susresti u budućem radu”, kaže.

Već smo napomenuli da je Udruga za svoje projekte i robote nagrađena brojnim nagradama, no Ćuk kao svoj omiljeni ističe SpužvaBot-a kojeg su projektirali za borbu robota Fightboticsa, održanog studenom prošle godine. “To mi je najdraži projekt jer sam bio oduševljen rješenjem članova udruge koji su se odlučili za bušenje rupa u oklopu robota kako bi se smanjila njegova masa da bi bio brži i spretniji. To je dokaz izvrsnosti našeg tima u stvaranju robota koji nisu samo funkcionalni, već i učinkoviti u borbi”, kaže Ćuk.

Kako će se ovaj mladi student u budućnosti vrlo vjerojatno baviti robotikom, ako je suditi po smjeru koji je odabrao studirati

Više o temiIzvor:Poslovni.hr