Znanstveni kombi obilazi Hrvatsku i približava djeci STEM područja

U idućih nekoliko mjeseci zanimljivih radionica i interaktivna predavanja za četiri tisuće učenika.

Udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Bioteka u suradnji sa zagrebačkim Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom i udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR pokrenula je projekt Razvoj mreže STEM ambasadora.

Riječ je o projektu čiji je cilj jačanje kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj. U njemu će djeca iz svih dijelova zemlje zahvaljujući posebno opremljenoj kombinaciji imati pristup STEM područjima poput pravih istraživača.

STEM kombi koristit će se ‘ambasadori’ za vođenje zanimljivih radionica i održavanje interaktivnih predavanja iz četiri STEM područja: znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika. Kristina Duvnjak, dopredsjednica Bioteke, kaže kako im je želja u nekoliko idućih mjeseci u STEM aktivnosti uključiti četiri tisuće djece.

„Naši STEM ambasadori nastojat će u njima probuditi iskru za studiranje STEM-a i interes za znanost i znanstvenike. U gradovima koje ćemo posjetiti nećemo biti samo u školama. Također pripremamo aktivnosti za sve zainteresirane na trgovima i parkovima.

U te aktivnosti planiramo uključiti šest tisuća građana. Želimo ukazati na primjenu STEM-a u svakodnevnom životu te ulogu znanstvenika u razvoju tehnoloških dostignuća kojima se danas služimo”, istaknula je Kristina Duvnjak.

Veliki interes djece
STEM kombi na svojoj ruti ima gradove Karlovca, Siska, Dubrovnika i Splita, a prva je održana u Osnovnoj školi dr. Ante Starčevića u zagrebačkoj Dubravi. Učenici su se rado odazvali pozivu da se uključe u radionicu te su s velikim zanimanjem istraživali floru i faunu školskog dvorišta, koristili digitalne lupe, izvodili pokuse i proučavali uređaje iz STEM kombija poput endoskopa, durbine i zračnog drona.

“Naša je škola STEM škola. Veliku pozornost pridajemo STEM područjima i potičemo da i oni samostalno sudjeluju u istraživanjima.

Nadogradnja znanja
Drago nam je vidjeti kako vlastitim opažanjem koristeći znanstvene metode nadograđuju svoje znanje. Škola je uključena iu GLOBE program u sklopu kojeg učenici promatraju oblake, određuju ih i unose u bazu podataka, a jednako tako već treću godinu provodimo i fenološko promatranje breze u našem školskom okolišu.

Učenici su vrlo

Više o temiIzvor:Poslovni.hr