Traje potraga za posebnim novčanicama i kunama i eurima: Kolekcija otkriva što se traži, zavirite u novčanice

U eurozoni smo gotovo pola godine, ali neki se još uvijek nadaju zaraditi na rijetkim izdanjima novčanica i kovanica. Ne samo kuna, nego i eura.

GalerijaProdaja kovanica i novčanica - 1 Prodaja kovanica i novčanica - 2 Prodaja kovanica i novčanica - 3 +0Prodaja kovanica i novčanica - 4


“Prodajem dvije novčanice od 100 eura iz 2002. godine” – takvi su se oglasi, otkad smo uveli euro, počeli sve češće pojavljivati.

Što prosječnim građanima može zvučati bizarno. Iskusni kolekcionari znaju – ovisno iz koje je zemlje došao euro, toliko će mu biti i vrijednost. Bilo novčanice, bilo kovanice centa. Pritom je najvažnija – rijetkost.

“Recimo Vatikan, Lihtenštajn i ove manje zemlje koje, evo tih novčanica je u Hrvatskoj, zasad ih ima jako malo, dolaze ili kod pravih kolekcionara ili koje su zalutale putem turizma iu onim razmjenama”, pojašnjava Željko Pintarić, kolekcionar iz Varaždina u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Viktorije Bednjanec.

Iako znate da su male šanse, mnogi kada to čuju posjeduju u novčanici ne bi li naišli na slučajno bogatstvo.

“Ma ja što imam, ja ništa ne prodajem. Meni moje najviše vrijedi. Da mi netko ponudi, sad imam 100 eura, netko mi nudi 5000 eura, ja bi rekla, neka hvala lijepa. Ja cijeli život nisam ništa dobila, pa smatram da nisam te sreće”, kaže Ismeta iz Zagreba.

“Ja bih to na primjer htjela da moja djeca naslijede, isto bi i njima rekla da ako vam baš dođe krizna krizna situacija u životu ok, prodajte, ali dotad čuvajte jer ipak ima neku sentimentalnu vrijednost”, poručuje pak Magdalena iz Varaždina.

Željko je u svom hobiju sreću pronašao prije više od 50 godina. Toliko dugo skuplja poštanske marke, razglednice, medalje, značke, ali i novčanice i kovanice. Svi su pohranjeni u posebnim albumima koji štite od vlage i zraka.

“Zarada je baš kontra, to je trošakto je sve se kupuje, sve se plaća, meni je ljubav pa onda se zaboravi”, kaže.

Tako će se gledati i jedna od najpopularnijih kovanica od 25 kuna. Izdana je prošle godine, povodom otvaranja Pelješkog mosta. Jedan oglas danas nudi za gotovo 80 eura, odnosno 600 kuna.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr