Digitalna imovina i američka moć: novac je strateški važan kao i poluvodič

U cijeloj digitalnoj ekonomiji, američka uglavnom analogna financijska infrastruktura postala je zastarjela. Ako SAD želi zadržati vodstvo, mora osigurati da dolar ostane izvorna valuta globalnog interneta.

Kada je Sovjetski Savez lansirao Sputnik u orbitu 1957. godine, zapadnjački tvorci politike u Sjedinjenim Američkim Državama i drugdje šokirano su priznali da su zaostali za svojim najvećim suparnikom.

Nakon što su zatečeni nespremni, brzo su mobilizirali opsežan napor da uhvate korak, postavljajući pritom temelje za globalni navigacijski sustav GPS, širokopojasne usluge Starlink, vojne komunikacije i mnoge druge tehnologije kojima današnji moderni svijet učinkovito funkcionira.

Konkurencija 114 zemalja
Danas blockchain i digitalna imovina imaju isti transformacijski potencijal kao satelitske komunikacije za raniju generaciju. Ipak, unatoč pozivima na veće američko vodstvo u ovom području – uključujući i prošlogodišnju “izvršnu naredbu o kriptovalutama” američkog predsjednika Joea Bidena – SAD-u prijeti zaostajanje na globalnoj razini.

Za prednost u digitalnim valutama natječu se i vlade i privatni akteri, od kojih neki pokazuju otvoreno neprijateljstvo prema SAD-u i njegovim saveznicima. Trenutno 114 zemalja (koje predstavljaju 95% globalnog BDP-a) razmatra hoće li pokrenuti digitalnu vrijednost središnje banke, a ekosustav kriptovaluta i digitalne imovine posljednjih je godina “eksplodirao” po veličini (a ponekad i jednostavno “eksplodirao”).

Bidenova se administracija potpuno posvetila održavanju SAD-a na čelu tehnologije koja utječe na nacionalnu sigurnost i buduću gospodarsku konkurentnost. Zakonom o čipovima i znanosti iz 2022. propisuju se masovna javna ulaganja u jačanje domaće proizvodnje poluvodiča i istraživanja i razvoja u kvantnom računarstvu, umjetnoj inteligenciji i drugim područjima.

Iz sličnih strateških razloga, administracija je također pooštrila kontrolu izvoza kako bi spriječila Kinu da u potpunosti iskoristi vojne i gospodarske prednosti američke tehnologije. Kao što je prošle godine objasnio Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, SAD namjerava “zadržati što je više mogućih prednosti” nad svojim suparnicima.

Novac ima jednaku stratešku važnost kao i poluvodiči. Nije tajna da je uloga američkog dolara kao dominantne svjetske rezervne vrijednosti dugo bila glavni izvor američke globalne moći. Dolar nije važan samo zato što se obično koristi za namiru međunarodnih transakcija, već i zato što podupire mnogo širi sustav plaćanja, financija i štednje temeljen na pravilima.

Bijela kuća je signalizirala da razumije što je na kocki. U prošlogodišnjoj je izvršnoj naredbi naglašeno sljedeće: “Sjedinjenim Američkim Državama u interesu su odgovorne financijske inovacije, proširenje pristupa sigurnim i pristupačnim financijskim uslugama i smanjenje troškova domaćih i prekograničnih prijenosa sredstava i plaćanja, uključujući kontinuiranu modernizaciju sustava javnog platnog prometa”.

Cilj je, nastavlja se: “ojačati vodstvo Sjedinjenih Američkih Država u globalnom financijskom sustavu te u tehnološkoj i gospodarskoj konkurentnosti, kao iu odgovornom razvoju inovacija u plaćanju i digitalnoj imovini”.

Blockchain rješava probleme
Ipak, kada je riječ o digitalnoj imovini, nedavni postupci Bidenove administracije u suprotnosti su s njezinim navedenim ciljevima. U posljednjih nekoliko mjeseci, agresivne mjere Komisije za vrijednosne papire (SEC), upozorenja Bijele kuće i cijelo poglavlje posvećeno osudi digitalne imovine u ekonomskom izvješću predsjednika prijete da će (uglavnom samonanesenu) “kripto zimu” pretvoriti u ledeno doba.

Ako SAD prekrši propise digitalne imovine, mogao bi izgubiti prednost u sektoru s golemim potencijalom i značajnim posljedicama za nacionalnu komercijalnu sigurnost. Srećom, odgovorno upravljane tehnologije temeljene na blockchainu već rješavaju mnoge od ovih problema, omogućujući milijunima ljudi na dnu ekonomske ljestvice da šalju, troše i štede teško zarađivati ​​novac s istom sigurnošću, niskom cijenom i brzinom kao da šalju tekstualnu poruku.

U prosincu je Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice pokrenula pilot program za pružanje univerzalno prenosive digitalne novčane pomoći ukrajinskim ratnim izbjeglicama. Bio je to samo jedan način da se pokaže kako se humanitarna pomoć može proširiti putem gotovo trenutnih, mobilnih, sljedećih sustava plaćanja otpornih na korupciju.

Dobra vijest je da je Odbor za financijske usluge Predstavničkog doma upravo objavio prijedlog zakona koji bi kodificirao važne standarde za pričuve, tran.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr